Legendarni golman Abas Arslanagić za “Glas Srpske”: Rukometu Srbije trebaju radikalne promjene

Siniša Kotaraš
Legendarni golman Abas Arslanagić za “Glas Srpske”: Rukometu Srbije trebaju radikalne promjene

Poreč - Najveće razočarenje Svjetskog rukometnog prvenstva, koje se ovih dana igra u Njemačkoj i Danskoj, jeste reprezentacija Srbije, smatra proslavljeni rukometni golman i trener Abas Arslanagić.

Prema njegovim riječima, sa toliko mnogo tehničkih grešaka nije se ni mogao očekivati bolji rezultat. Što se tiče selekcije Hrvatske, Arslanagić kaže da su ga prijatno iznenadili, dok za Makedonce tvrdi da nemaju “dugu klupu”, te da zavise od jednog igrača.

- Ne poznajem dovoljno igrače koji sada igraju za Srbiju, ali ono što sam vidio nije dobro. Daleko je to od onoga što jedna reprezentacija tog renomea mora da predstavlja! Mada, mislim da tu nije samo kvalitet u pitanju. Da li je stvar u međuljudskim odnosima, da li u savezu ima problema, ili je nešto treće u pitanju, ali je evidentno da nešto ne štima. Istina, nekoliko igrača je opravdalo očekivanja, ali oni ne mogu sami. Ono što je meni najneshvatljivije, to je da je Srbija napravila nevjerovatno mnogo tehničkih grešaka, pogotovo u fazi napada. Ispada kao da uopšte ne rade na tom segmentu - istakao je Arslanagić u razgovoru za “Glas Srpske”.

Kako sam kaže, ukoliko Srbija želi da se vrati tamo gdje je nekada bila, u vrh evropskog i svjetskog rukometa, potrebni su radikalni potezi.

- Savez prvo mora biti postavljen na čvrste osnove, a ljudi moraju da odluče šta hoće i koji su im ciljevi. U ženskom rukometu je, čini mi se, bolja situacija i, eto, neka se ugledaju na njih - kaže Arslanagić.

Sa druge strane, proslavljeni golman je mnogo bolje upoznat sa situacijom u Hrvatskoj.

- Ovdje radi dosta “malih” trenera, onih koji prave igrače i organizuju vrhunske kampove za mlade rukometaše i sve je to pod patronatom Rukometnog saveza. Takođe, postoji veoma organizovana i kvalitetna liga mladih, odakle crpe talente i buduće reprezentativce - tvrdi Arslanagić.

Taj rad dao je rezultat i na ovom Mundijalu, gdje Hrvatska ima realne šanse da izbori polufinale.

- Prijatno me je Hrvatska iznenadila jer, moram biti iskren, nisam očekivao ovako dobre partije. Napokon imaju golmana (Marin Šego) koji u kontinuitetu brani odlično, imaju pravu igru iako im nedostaje lijevi bek, a sve nadoknađuju odličnom odbranom. Za mene je Željko Musa definitivno otkrovenje šampionata. Ako ovako nastave, polufinale im neće izmaći. Spomenuo bih još i Makedoniju, koja igra dobro, ali je evidentno da nema klupu. Jer, čim Kiril Lazarov stane, staje i cijela ekipa - naglašava proslavljeni as.

Ipak, koliko god prvenstvo bilo uzbudljivo i kvalitetno, Arslanagić kaže da nije vidio neku novinu.

- Pa i nije Mundijal donio nešto novo, da budemo iskreni. Istina, latinoameričke selekcije se pomalo bude, prije svih Brazil, koji je veoma prijatno iznenadio. Tu je i Argentina, koja je zadržala kontinuitet u radu, a prvi put je i Čile upisao dvije pobjede u grupnoj fazi. Mislim da neće proći mnogo vremena do momenta kada će selekcije iz Južne Amerike da se uključe u borbu za najviši plasman. Imaju sve što im treba, samo im nedostaju jake evropske utakmice. Sa druge strane, Azija polako pada. Pogledajte samo Katar, koji je neozbiljno odigrao meč s Angolom i nije prošao u drugi krug. Meni, lično, nedostaje jaka Rusija, jedna po svemu rukometna nacija i nadam se da će uspjeti da prevaziđe krizu u kojoj se nalazi - pojasnio je Arslanagić.

Sve češća praksa je, skoro da je to i pravilo, da treneri u fazi napada golmana mijenjaju igrače, ali nekada najbolji svjetski čuvar mreže nije pristalica tog pravila.

- Ja sam u cijeloj karijeri postigao 18 pogodaka sa gola na gol, a sada golmani pogađaju po dva ili tri puta na jednoj utakmici. Meni se to ne dopada jer je nekako vještački. Ali, to sada svi praktikuju, postao je to već sistem igre. Sada se ta igra mora posebno uvježbavati, pogotovo detalj da golman što prije sa klupe stigne na svoje mjesto jer tada pada najviše golova. Novi sistem je i napad 7 na 6 i to tek treba da se trenira. Srećom, nisam više trener, radim isključivo sa golmanima, tako da se zbog toga i ne sekiram previše - potvrdio je Arslanagić, koji nije želio da se upušta u prognoze ko bi mogao da ode do samog kraja.

Teorija zavjere

Nepisano pravilo je da reprezentacija domaćina na velikim takmičenjima uvijek ode daleko, ali Arslanagić nije želio da komentariše tu činjenicu.

- To je pitanje za EHF i IHF, a ne za mene. Znam da to djeluje kao neka teorija zavjere, ali nemam želju da se upuštam u neku analizu. Međutim, nemojte zaboraviti da Hrvati u dva navrata, kao domaćini, nisu uspjeli. Prvi put na svom terenu, 2000. godine, kada su poraženi od Slovenije i nisu se plasirali na Olimpijadu. A drugi put prošle godine, kada su na Evropskom prvenstvu bili tek peti - tvrdi Arslanagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana