Klubovi i Rukometni savez BiH zaoštrili odnose

Dušan Repija
Klubovi i Rukometni savez BiH zaoštrili odnose

Banjaluka - Premijer liga biće nastavljena pod okriljem Rukometnog saveza BiH, kako je i do sada tekla, uprkos svim problemima koji godinama prate krovnu kuću rukometa.

Ovo je odlučeno na sjednici Upravnog odbora koja je trajala desetak časova, a počela pojavljivanjem predstavnika udruženja klubova koji su ubrzo napustili sjednicu. Oni su zahtijevali da čelnici RS BiH podnesu ostavke i zakažu vanrednu sjednicu Skupštinu ukoliko ne mogu da pokrenu stvari sa mrtve tačke, te predložili da udruženje preuzme brigu u vezi sa ligom, te Kupom BiH, kako bi prvenstvo bilo regularno. Međutim, sve to bilo je prilično traljavo sa obje strane, jer je došlo sedam od 13 predstavnika klubova sa nedovoljno usaglašenim zahtjevima. S druge strane, naišli su na zid, pa su uskoro napustili sjednicu najavivši za juče saopštenje za javnost. Nisu ga izdali, ali će to, prema riječima predstavnika Sloge Vojislava Rađe, uraditi u narednih nekoliko dana.

- Nismo otišli na sjednicu sa puškama i motikama, a tako su nas dočekali. Nisu nam ni dali da kao ljudi kažemo šta mislimo i predložimo konkretna rješenja, ali nećemo odustati i u narednih nekoliko dana iznijećemo jedinstven stav svih klubova, jer smo složni da je stanje u rukometu vrlo loše - rekao je Rađa.

Dobijanje famoznog poreskog broja je problem koji prati savez od preregistracije, odnosno osnivanja novog RS BiH. Poreska uprava FBiH odbila je da izda novi ID broj, tako da je rad saveza paralizovan dugom većim od tri miliona maraka i bez ijednog operativnog računa. Funkcionisanje u takvim uslovima je gotovo nemoguće, a prema najavama iz dobro obaviještenih izvora, neće se skoro promijeniti, jer Poreska uprava neće popustiti. Ipak, predsjednik RS BiH Amir Zahirović nije odlučio da podnese ostavku i predloži da to urade svi rukovodioci iako je najavljivao da bi se to moglo desiti. Donesena je odluka da će u maju biti održana sjednica Skupštine, a da će do tada u statut biti uvršćeno Udruženje premijerligaša. Rukomet svakodnevno prima teške udarce, a konačan bi mu mogao zadati EHF u slučaju da uvaži žalbu Švajcarske i seniorska reprezentacija BiH ostane bez baraža za Svjetsko prvenstvo. Ipak, svi se nadaju da do toga neće doći, jer su momci Bilala Šumana na terenu dokazali da su bolji, a stvarni krivac za nastup Tomislava Nuića i dalje je nejasan.

Grabčanović odustao

Trener rukometašica Jedinstva Atlas Relaks Elmir Grabčanović odustao je od funkcije direktora svih ženskih rukometnih selekcija BiH iako je prije nekoliko dana postigao dogovor sa čelnicima RS BiH.

- Prvobitno je dogovoreno da me imenuju direktorom svih selekcija i da predložim selektore svih reprezentacija, ali su članovi UO postavili neke nove, za mene neprihvatljive uslove. Htjeli su da budem do daljeg v.d. direktora i da se formira samo jedna selekcija, što nisam prihvatio. Nisam želio da budem samo figura u tuđim rukama - izjavio je Grabčanović.

Na sjednici nije imenovan direktor ženskih selekcija, koje još i ne postoje, jer nije bilo drugog kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana