Клубови и Рукометни савез БиХ заоштрили односе

Душан Репија
Клубови и Рукометни савез БиХ заоштрили односе

Бањалука - Премијер лига биће настављена под окриљем Рукометног савеза БиХ, како је и до сада текла, упркос свим проблемима који годинама прате кровну кућу рукомета.

Ово је одлучено на сједници Управног одбора која је трајала десетак часова, а почела појављивањем представника удружења клубова који су убрзо напустили сједницу. Они су захтијевали да челници РС БиХ поднесу оставке и закажу ванредну сједницу Скупштину уколико не могу да покрену ствари са мртве тачке, те предложили да удружење преузме бригу у вези са лигом, те Купом БиХ, како би првенство било регуларно. Међутим, све то било је прилично траљаво са обје стране, јер је дошло седам од 13 представника клубова са недовољно усаглашеним захтјевима. С друге стране, наишли су на зид, па су ускоро напустили сједницу најавивши за јуче саопштење за јавност. Нису га издали, али ће то, према ријечима представника Слоге Војислава Рађе, урадити у наредних неколико дана.

- Нисмо отишли на сједницу са пушкама и мотикама, а тако су нас дочекали. Нису нам ни дали да као људи кажемо шта мислимо и предложимо конкретна рјешења, али нећемо одустати и у наредних неколико дана изнијећемо јединствен став свих клубова, јер смо сложни да је стање у рукомету врло лоше - рекао је Рађа.

Добијање фамозног пореског броја је проблем који прати савез од пререгистрације, односно оснивања новог РС БиХ. Пореска управа ФБиХ одбила је да изда нови ИД број, тако да је рад савеза парализован дугом већим од три милиона марака и без иједног оперативног рачуна. Функционисање у таквим условима је готово немогуће, а према најавама из добро обавијештених извора, неће се скоро промијенити, јер Пореска управа неће попустити. Ипак, предсједник РС БиХ Амир Захировић није одлучио да поднесе оставку и предложи да то ураде сви руководиоци иако је најављивао да би се то могло десити. Донесена је одлука да ће у мају бити одржана сједница Скупштине, а да ће до тада у статут бити увршћено Удружење премијерлигаша. Рукомет свакодневно прима тешке ударце, а коначан би му могао задати ЕХФ у случају да уважи жалбу Швајцарске и сениорска репрезентација БиХ остане без баража за Свјетско првенство. Ипак, сви се надају да до тога неће доћи, јер су момци Билала Шумана на терену доказали да су бољи, а стварни кривац за наступ Томислава Нуића и даље је нејасан.

Грабчановић одустао

Тренер рукометашица Јединства Атлас Релакс Елмир Грабчановић одустао је од функције директора свих женских рукометних селекција БиХ иако је прије неколико дана постигао договор са челницима РС БиХ.

- Првобитно је договорено да ме именују директором свих селекција и да предложим селекторе свих репрезентација, али су чланови УО поставили неке нове, за мене неприхватљиве услове. Хтјели су да будем до даљег в.д. директора и да се формира само једна селекција, што нисам прихватио. Нисам желио да будем само фигура у туђим рукама - изјавио је Грабчановић.

На сједници није именован директор женских селекција, које још и не постоје, јер није било другог кандидата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана