Катрашнику жута мајица прве етапе трке Београд - Бањалука

Душан Репија
Катрашнику жута мајица прве етапе трке Београд - Бањалука

Брчко - У Брчком завршена прва етапа међународне бициклистичке трке "Београд - Бањалука".

Побједик прве етапе 12. бициклистичке трке "Београд - Бањалука" је возач словеначке Адрије Гашпер Катрашник, који је 175 километара од Београда до Брчког превезао за 3:34,16 сати.

Била је то младом Словенцу прва етапна побједа у тркама прве категорије, па је разумљиво што је је био изузетно срећан када је обукао "жуту мајицу" у Брчком. Сутра ће покушати да је одбрани од Теслића до Бањалуке.

Са старта у Београду кренуло је 167 возача из 24 екипе, а бициклисти су без обзира на изузетно високу температуру држали невјероватан темпо и возили готово 50 километара на час у просјеку.

"Било је баш напорно, али сам издржао до краја. Знао сам да имам шансу уколико будем међу водећим пред спринт, а за такву позицију захвалност дугујем и момцима из екипе. Прва два часа возили смо са 50 километара на час, што јер изузетна брзина", рекао је Катрашник.

"Плаву мајицу" задужио је Витали Бутс из екипе Хурам, јер је скупио највише бодова на брдским циљевима. Најбољи спринтер је Рок Корошец из екипе "My bike Stevens", док је "бијелу мајицу" обукао најбољи млади возач Батухан Озгур из екипе Турку Секерспор.

Старт у Београду, као и циљ у Брчком, били су спектакуларни.

Улицама овог града, који је послије неколико година поново постао циљ етапе, бициклисти су провезли три круга, па је и велики број гледалаца могао да ужива у једној од најбржих етапа у историји трке која се ове године одржава 12. пут.

"Задовољство ми је што је Брчко било домаћин једног оваквог догађаја. Било је импресивно видјети све те момке који су дали све од себе за побједу. Ово је велика ствар не само за наш град, него и за државе и све локалне заједнице кроз које је прошао караван", рекао је гадоначелник Брчког Синиша Милић, који је Катрашнику уручио "жуту мајицу".

Велике заслуге што је овај град био домаћин трке иду на рачун његовог помоћника Александра Суботића, те посланика у Скупштини Брчког Уроша Војновића.

Директор Владимир Куваља задовољан је како је протекао први дан најјачег издања трке у њеној историји.

"Са становишта организатора, све је било одлино. Лијепо смо испраћени из Београда, лијепо дочекани у Брчком, а ни у току етапе није било великих проблема. Десило се неколико падова, на срећи ниједан није био превише тежак, тако да сутра настављамо у истом ритму. Надам се да ће много становника свих градова кроз које пролази караван изаћи поред стазе да поздраве бициклисте", рекао је Куваља.

Осим организатора Бициклистичког савеза РС, БС Србије, велике заслуге што је све прошло у најбољем реду иду на рачун помоћника министра породице, омладине и спорта у влади РС Драгана Јаћимовића који је уложио максималне напоре и помогао да трка крене са Трга Републике у Београду као што је планирано, а у једном тренутку се чинило да то неће бити могуће.

Сутра је на програму друга етапа трке која стартује у Теслићу у 12 часова, а официјелни старт је пола часа касније из Тешња.

Бициклисти ће преко Дервенте, Прњавора и Лакташа стићи у Бањалуку око 15.40 часова, а прије него што сазнамо првог укупног побједника трке, караван ће одвести шест кругова по ужем центру града.

Почетак етапа биће преношен директно на РТРС-у, као и посљедњих седамдесетак километара трке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана