Карате чаролија у “Борику”

Дарко Пашагић
Карате чаролија у “Борику”

Бањалука - На шестом Међународном карате турниру “Граве Енергија куп” одржаном у дворани “Борик” наступило је 1.267 такмичара из 11 земаља и 97 клубова, а прво мјесто у генералном пласману припало је сарајевском Перфекту са 48 бодова (седам златних, пет сребрних и 17 бронзаних медаља.

Иза њих пласирали су Ђион из Бихаћа са 44 бода (8, 3, 14) и Регенерација из Велике Кладуше са 42 (4, 11, 8). Ипак, највише успјеха имао је организатор ове смотре, Карате клуб Енергија из Бањалуке са 52 бода (9, 7, 11), али се по обичају резултати домаћина нису рачунали у генералном пласману.

- Презадовољни смо и са организацијом, али и са успјехом наших такмичара. Оно што нас посебно радује да смо ове године успјели да у Бањалуку доведемо чак каратисте из 11 земаља (Аустрија, Бугарска, Италија, Њемачка, Србија, Мађарска, Хрватска, Словенија, Црна Гора, Македонија и БиХ) и да је овај турнир међу три најјача и највећа на простору бивше Југославије, а уз Илиџу највећи у БиХ - нагласио је тренер Карате клуба Енергија Борис Поповић.

Када се сабере број учесника, тренера и судија, али и оних који су дошли да посматрају ову смотру кроз “бањалучки храм спорта” продефиловало је близу 3.000 људи.

- Доста родитеља и родбине, поготово оних најмлађих долази да их подржи, јер је некима било ово и прво званично такмичење. Зато могу да са поносом кажем да је ово била права карате чаролија у “Борику”. Да је тако говоре и бројне похвале од учесника, које нам дају додатни мотив да у наредним сезонама будемо још бољи - додао је Поповић.

Главни судија турнира био је Тузлак Хусеин Узеировић.

- Сама чињеница да је правду дијелило чак 60 судија говори да је број учесника стварно велик. Оно што радује јесте да је све прошло без икаквог инцидента и да је организатор положио испит - рекао је Узеировић.

Некадашњи секретар Карате савеза Републике Српске Нена Лекић била је одушевљена виђеним.

- Прошла сам многа такмичења у бившој Југославији и Европи за својих 30 и више година у каратеу, али оваку организацију нисам видјела. Све је функционисало беспријекорно - рекла је Нена Лекић.

+

Рекорд није оборен

Иако је и овог пута далеко премашен број од 1.000 учесника није оборен рекорд, јер је 2016. године на турниру наступило 1.537 каратиста.

- Можда би и сада број такмичара био на том нивоу, али једноставно нисмо хтјели да ризикујемо да се такмичење одужи до касно у ноћ. Да турнир траје два дана, онда би то изискивало додатне трошкове - нагласио је предсједник Карате клуба Енергија Бранко Дерајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана