Југовић: Велика корист од ски-центра “Равна планина”

Срна
Југовић: Велика корист од ски-центра “Равна планина”

Пале - Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је вечерас да ће Пале имати велику корист од Ски-центра “Равна планина”, гдје је данас почело скијашко такмичење које се бодује за учешће на предстојећем Европском зимском омладинском олимпијском фестивалу 2019. године, а представља и квалификациону трку за учешће на Свјетском првенству.

Југовић је поздравио све учеснике ФИС трке одржане у паљанском Ски-центру “Равна планина”, која је ушла у календар обиљежавања значајних спортских манифестација, захваливши се власнику овог центра Вељку Голијанину који је омогућио све то.

“Локална заједница није ни била свјесна у почетку о каквом се пројекту ради који је покренуо Голијанин. Сада је то респектабилан пројекат гдје имамо направљену прву кабинску гондолу која ће у будућности бити спојена са Јахорином”, нагласио је Југовић.

У Ски-центру “Равна планина” на Палама вечерас је свечано отворен трећи “Фис трофеј Равна планина”, који је окупио 95 скијаша из 16 земаља.

Предсједник Смучарског клуба “Пале” и један од организатора трке Игор Шљука рекао је новинарима да је ово такмичење постало традиционално, а омогућио га је Ски-савез БиХ.

“Одржано је такмичење у слалому у мушкој и женској категорији, а сутра ће бити одржано такмичење у велеслалому”, рекао је Шљука.

Према његовим ријечима, данас је прво мјесто у мушкој конкуренцији припало такмичару Мишелу Стазовском из Чешке, друго Марку Шљивићу из БиХ, а у женској конкуренцији прва је била Ања Оплотник из Словеније и друга Реа Храски из Хрватске.

Шљука је нагласио да ће бити одржана још једна значајна трка у уторак и сриједу, 18. и 19. децембра, и то трећи “ФИС Мајнекс куп” у слалому и велеслалому у мушкој и женској конкуренцији, у организацији Смучарског клуба “Пале” и Ски-центра “Равна планина”.

Власник Ски-центра “Равна планина” Вељко Голијанин каже да је ово једно од првих такмичења у Европи са оволиким бројем такмичара, те да одржавање ових трка има велики значај.

“Драго ми је што се ово такмичење одржава у мом центру на Палама. Захваљујем се свим такмичарима”, рекао је Голијанин.

Технички делегат трке из Словеније Бојан Перко честитао је организатору на одличним условима који владају у овом центру - од припреме стаза, конфигурације терена, инфраструктуре, па до екипе која помаже и ради на припреми и током саме трке како би се она извела по правилима, фер и коректно за све такмичаре.

Директор Туристичке организације Источно Сарајево Игор Тошић честитао је домаћинима и организаторима на уложеном труду да се оспособи један овакав центар, који може да организује озбиљна такмичења као што су ФИС трке.

“Озбиљан догађај који нас чека у наредном периоду је Европски зимски омладински олимпијски фестивал /EYOF/, а ова два озбиљна такмичења потврђују да доживљавамо врхунац у развоју зимског туризма. Додатан значај трке јесте то да имамо учеснике из 16 земаља и то је сигурно глас који ће се далеко чути”, нагласио је Тошић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана