Izvjesno da Premijer liga u rukometu neće početi do 10. oktobra

Siniša Kotaraš
Izvjesno da Premijer liga u rukometu neće početi do 10. oktobra

Banjaluka - Rukometni premijerligaši će u sezoni 2018/19, imati pripreme dugačke gotovo koliko i samo prvenstvo, jer je izvjesno još jedno prolongiranje starta takmičenja i to za više od sedam dana.

Da je sve bilo kako je prvobitno zakazano, danas bi u novinama čitali izvještaje prvog kola, ali ono ne samo da nije odigrano, nego se još  ne zna tačno ni kada će biti, kao ni ko će se sastati na startu. Prije dvadesetak dana start je pomjeren za 22. septembar, a sada predsjednik predsjedništva RS BiH Mensur Sinanović tvrdi da je najrealnije početak planirati oko 10. oktobra. Prolongiranja su počela nakon što je aktuelni prvak BiH Izviđač zatražio da ove sezone igra samo SEHA ligu, a ne i domaće prvenstvo, u koje bi se uključio tek na kraju sezone, u plej-ofu, pa je zbog neslaganja stavova odgođeno žrebanje. Zaboravili su “skauti” po svemu sudeći, da je prije godinu donesena odluka po kojoj prvak, uz SEHA, mora da igra domaće prvenstvo, kao i da se ukida doigravanje za prvaka. Ali i da se propozicije prvenstva ne mogu mijenjati kako kome padne na pamet, pogotovo ne nedjelju ili dvije prije početka sezone. Međutim, to nije jedina poteškoća.

- Imamo pravni problem, jer još  nismo prošli svu zakonom predviđenu proceduru. Prosto rečeno, dok se god mi zakonski ne registrujemo, stari Upravni odbor je i dalje validan. Naše odluke možda jesu kvalitetne, ali još nisu pravosnažne i treba vremena da se sve dovede u red. Vjerujem da ćemo pravne zavrzlame riješiti u prvih nekoliko dana oktobra pa očekujem da liga počne oko 10. oktobra - tvrdi Sinanović.

Sa druge strane, većina klubova sa pripremama je počelo prvog dana avgusta, računajući kao i uvijek da je 45 dana optimalno za hvatanje prave forme. Međutim, kako sada stvari stoje, pripreme će se otegnuti i na 70, 80 dana, pa će trajati skoro kao i liga. Ovakva situacija stvorila je mnogo problema trenerima, posebno onima koji raspolažu sa manjim igračkim kadrom, ali ni ostali neće proći mnogo bolje.

  • Mi smo u startu imali problema, jer smo zbog našeg turnira još ranije počeli sa pripremama. Na to smo se do sada već i navikli, ali se sada pojavljuje problem zasićenja. Pitanje je kako sada pravilno dozirati rad da bi zadržali radnu atmosferu, a izbjegli dosadu. Vjerujem, takođe, da će kasnim početkom prvenstva, doći do ubrzanog tempa igranja kako bi se nadoknadilo propušteno, a to onda sa sobom nosi problem povreda i preopterećenosti igrača, posebno izražen kod ekipa koje imaju kraći roster - mišljenje je trenera Sloge Danka Panića.

Da se nađemo...

Novinarima, koji su jedni od rijetkih raspoloženih da pomognu ozdravljenju rukometa, objašnjeno je da u ime Upravnog odbora RS BiH izjave mogu da daju samo tri člana predsjedništva. I dok su Mensur Sinanović i Marinko Umičević krajnje korektno odgovorili na pitanja, sa Slobodanom Zadrom to nije bio slučaj.

- Ne dajem izjave telefonom već samo “oči u oči”. Najbolje da se nađemo negdje pa da porazgovaramo o svemu - poručio je Zadro, zaboravljajući da Mostar i Banjaluku dijeli popriličan broj kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana