Ivana Španović gost Banjaluke: Medalju iz Rija pozlatiću u Tokiju

Nikola Lučić
Ivana Španović gost Banjaluke: Medalju iz Rija pozlatiću u Tokiju

Banjaluka - Srpska atletska kraljica Ivana Španović oduševila je djecu u Banjaluci kojoj je održala pokazni trening “kraljice sportova” na Gradskom stadionu i poručila da vjeruju u svoje snove jer se možda među njima krije neki novi šampion.

Sa sobom je donijela bronzanu medalju sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, što je jedan od najvećih rezultata srpske atletike svih vremena, i kazala da će učiniti sve da dođe do zlatnog odličja na Olimpijadi za dvije godine u glavnom gradu Japana.

- Presrećna sam i počastvovana pozivom i svi bismo bili srećniji da je prilika drugačija, odnosno da se ovde održava atletska manifestacija na kojoj nastupam, ali se nadam da će to biti u bližoj budućnosti i spremna sam da pomognem. Deci mogu reći da veruju u svoje snove. Kao neki vid motivacije donela sam svoju prvu olimpijsku medalju i nadam se da ću je pozlatiti već u Tokiju - izjavila je Španovićeva.

Iako nije mnogo vremena provela sa djecom u Banjaluci, pokušala je da im riječima približi ono što ih čeka.

- Suština svega je da volimo to što radimo i da budemo što bolji u tome. Sa sedam godina počela sam da se bavim atletikom i tada pokazala potencijal kao i mnogi pored mene, ali ga nisu iskazali na kraju i dostigli vrhunski nivo. Uspesi koje moj tim i ja pravimo jesu veliki i svaka medalja dodatno me motiviše za sve ono što me čeka u budućnosti - kazala je Španovićeva.

U sjećanju svih ljubitelja “kraljice sportova” i dalje je prošlogodišnje takmičenje na Evropskom prvenstvu u Londonu kada je broj na leđima dirao pijesak pa je ostala bez zlatne medalje.

- Kada sam se vratila iz Londona, ljudi su me bukvalno sažaljevali i nisu imali dovoljno reči utehe, ali to je sport i neke stvari na koje ne mogu da utičem. Pustila sam da me tuga i nezadovoljstvo prođu i narednih dana sam počela pripreme za iduću sezonu, a nakon šest meseci postala svetska dvoranska prvakinja. Sve što mogu da kontrolišem iskoristiću na najbolji način - istakla je Španovićeva.

Rekorderka Srbije u dvorani sa skokom od 7,24 metra i na otvorenom (7,10) avgusta ove godine imala je veliki peh na EP u Berlinu gdje je doživjela povredu Ahilove tetive pa je bila primorana da odustane.

- To takmičenje bilo je specifično jer sam bila u životnoj formi i žao mi je što nisam bila u finalu i zahvalna sam timu posle takmičenja jer bi šteta bila mnogo veća i pitanje je kada bih mogla da se oporavim za nova takmičenja. Svima je bilo jasno da sam bila spremna da odbranim šampionsku titulu, ali za pet meseci me očekuje EP u dvorani i nova prilika da se pojavim spremna - izjavila je Španovićeva.

Naglasila je da veliku podršku ima od svog tima.

- Sada, posle toliko godina u sportu i na velikoj sceni, znam sve i nema toga što me može izbaciti iz balansa i rutine. Atletika je nešto što sam sama odabrala i radim sve što mogu da u tome budem uspešna i ne odričem se prevelikih stvari. Moja podrška je moj tim koji je moja druga porodica i medalje su timske - rekla je Španovićeva.

Kao jednu od svojih prednosti istakla je mentalnu snagu i pripremljenost.

- Tu se krije moja dominacija koju maksimalno koristim. Kada odlazim na takmičenje, a nisam favorit, to bude moja prilika da dokažem da sam najbolja i to me inspiriše jer je svako takmičenje drugačije - dodala je Španovićeva.

Prijem kod Dodika

Najbolja svjetska atletičarka došla je u Banjaluku na poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je za nju organizovao prijem danas u podne. Da se Španovićeva osjeća što bolje, potrudili su se pomoćnik ministra za sport Dragan Jaćimović te višestruka prvakinja i reprezentativka Jugoslavije Radislavka Račić.

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo ugostili najbolju atletičarku svijeta i nadamo se da će Ivanu prilikom njenog sljedećeg dolaska u Banjaluku dočekati pune tribine te da ćemo svi zajedno uživati u njenim skokovima. Ovo je velika stvar za banjalučku atletiku, pogotovo mlade sportiste, jer su imali priliku da uživo vide najbolju atletičarku svijeta - rekli su Jaćimović i Račićeva uglas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana