Ивана Шпановић гост Бањалуке: Медаљу из Рија позлатићу у Токију

Никола Лучић
Ивана Шпановић гост Бањалуке: Медаљу из Рија позлатићу у Токију

Бањалука - Српска атлетска краљица Ивана Шпановић одушевила је дјецу у Бањалуци којој је одржала показни тренинг “краљице спортова” на Градском стадиону и поручила да вјерују у своје снове јер се можда међу њима крије неки нови шампион.

Са собом је донијела бронзану медаљу са Олимпијских игара у Рио де Жанеиру, што је један од највећих резултата српске атлетике свих времена, и казала да ће учинити све да дође до златног одличја на Олимпијади за двије године у главном граду Јапана.

- Пресрећна сам и почаствована позивом и сви бисмо били срећнији да је прилика другачија, односно да се овде одржава атлетска манифестација на којој наступам, али се надам да ће то бити у ближој будућности и спремна сам да помогнем. Деци могу рећи да верују у своје снове. Као неки вид мотивације донела сам своју прву олимпијску медаљу и надам се да ћу је позлатити већ у Токију - изјавила је Шпановићева.

Иако није много времена провела са дјецом у Бањалуци, покушала је да им ријечима приближи оно што их чека.

- Суштина свега је да волимо то што радимо и да будемо што бољи у томе. Са седам година почела сам да се бавим атлетиком и тада показала потенцијал као и многи поред мене, али га нису исказали на крају и достигли врхунски ниво. Успеси које мој тим и ја правимо јесу велики и свака медаља додатно ме мотивише за све оно што ме чека у будућности - казала је Шпановићева.

У сјећању свих љубитеља “краљице спортова” и даље је прошлогодишње такмичење на Европском првенству у Лондону када је број на леђима дирао пијесак па је остала без златне медаље.

- Када сам се вратила из Лондона, људи су ме буквално сажаљевали и нису имали довољно речи утехе, али то је спорт и неке ствари на које не могу да утичем. Пустила сам да ме туга и незадовољство прођу и наредних дана сам почела припреме за идућу сезону, а након шест месеци постала светска дворанска првакиња. Све што могу да контролишем искористићу на најбољи начин - истакла је Шпановићева.

Рекордерка Србије у дворани са скоком од 7,24 метра и на отвореном (7,10) августа ове године имала је велики пех на ЕП у Берлину гдје је доживјела повреду Ахилове тетиве па је била приморана да одустане.

- То такмичење било је специфично јер сам била у животној форми и жао ми је што нисам била у финалу и захвална сам тиму после такмичења јер би штета била много већа и питање је када бих могла да се опоравим за нова такмичења. Свима је било јасно да сам била спремна да одбраним шампионску титулу, али за пет месеци ме очекује ЕП у дворани и нова прилика да се појавим спремна - изјавила је Шпановићева.

Нагласила је да велику подршку има од свог тима.

- Сада, после толико година у спорту и на великој сцени, знам све и нема тога што ме може избацити из баланса и рутине. Атлетика је нешто што сам сама одабрала и радим све што могу да у томе будем успешна и не одричем се превеликих ствари. Моја подршка је мој тим који је моја друга породица и медаље су тимске - рекла је Шпановићева.

Као једну од својих предности истакла је менталну снагу и припремљеност.

- Ту се крије моја доминација коју максимално користим. Када одлазим на такмичење, а нисам фаворит, то буде моја прилика да докажем да сам најбоља и то ме инспирише јер је свако такмичење другачије - додала је Шпановићева.

Пријем код Додика

Најбоља свјетска атлетичарка дошла је у Бањалуку на позив предсједника Републике Српске Милорада Додика који је за њу организовао пријем данас у подне. Да се Шпановићева осјећа што боље, потрудили су се помоћник министра за спорт Драган Јаћимовић те вишеструка првакиња и репрезентативка Југославије Радиславка Рачић.

- Велико нам је задовољство што смо угостили најбољу атлетичарку свијета и надамо се да ће Ивану приликом њеног сљедећег доласка у Бањалуку дочекати пуне трибине те да ћемо сви заједно уживати у њеним скоковима. Ово је велика ствар за бањалучку атлетику, поготово младе спортисте, јер су имали прилику да уживо виде најбољу атлетичарку свијета - рекли су Јаћимовић и Рачићева углас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана