Истраживање: Клубови недовољно користе моћ мрежа

Милан Зубовић
Истраживање: Клубови недовољно користе моћ мрежа

Бањалука - Ако неког догађаја нема у медијима онда се он није ни десио, говорило се све до појаве друштвених мрежа које су направиле револуцију и на том пољу па ако нешто није објављено на “Фејсбуку”, “Инстаграму” или “Твитеру” као да се није ни догодило.

Значај и предност три најпопуларније свјетске друштвене мреже видјеле су и спортске организације широм свијета па су их искористили за своје рекламирање односно зараду док у Републици Српској то није на високом нивоу, иако поједини колективи раде добар посао на промоцији.

“Глас Српске” анализирао је колико пажње клубови поклањају друштвеним мрежама и закључио да их већина колектива користи за само најосновније потребе односно најављивање утакмица и објављивање резултата мада има и оних који постављају вијести, интервјуе, фотографије… те врло досљедно обавјештавају своје пратиоце о свим клупским активностима.

“Гласовим” истраживањем утврђено је да клубови преферирају “Фејсбук” испред “Инстаграма” и “Твитера” који још нису довољно заживјели, али полако напредују. Уједно, утврђено је да је по популарности фудбал далеко испред осталих спортова и није важно у којој лиги се екипа такмичи она има своје пратиоце. Радник из Бијељине има највише пратилаца на “Фејсбуку” док лидерску позицију на “Инстаграму” држи бањалучки Борац, а занимљиво је да на “Твитеру” највише поклоника има Рекреативо, мали клуб из бањалучког насеља Чесма, који се такмичи у Четвртој лиги РС мада је уз себе везао велики број симпатизера којима је фудбал у другом, а дружење у првом плану.

Одмах иза фудбала по популарности је рукомет гдје је Борац м:тел испред свих. Бањалучани су прилично активни и ажурни, те се врло лако могу пронаћи све информације о активностима, најчешће праћене фотографијом или видеом. Примат код кошаркаша држи Игокеа.

Међу пливачким клубовима најпраћенији је бањалучки Олимп (2.061) док је занимљиво да дебитанту у Премијер лиги БиХ ФК Звијезди 09 2.568 особа “лајковало” страницу на “Фејсбуку”, а дебитанту у Првој фудбалској лиги Српске Слоги из Горњег Црњелова 3.088.

- Нисам много упознат са активностима спортских клубова прије свега из Бањалуке, а затим и Републике Српске што је само један од доказа колико се слабо ради на промоцији путем друштвених мрежа. Мањи клубови треба да направе искорак и презентују се у дигиталном свијету док великани треба да оправдају свој статус. Клубови би требало да имају план рада на том пољу и свакодневно да понешто објављују, а не када то неком падне на памет па “окачи” неку вијест или фотографију - изјавио је предавач на “Мојој дигиталној академији” из Бањалуке Градимир Станковић.

Много клубова из мањих средина Српске има повелик број пратилаца што се може објаснити недостатком других друштвених активности у њиховом мјесту па се пажња посвећује ономе што је тренутно најпопуларније.

- Постоји много простора за напредак поготово када су у питању, условно речено, мањи клубови који имају своје секције за тренинг млађих категорија јер ту имају одличну прилику за омасовљење. Из личног примјера знам колико се неки спорт може приближити потенцијалним кандидатима јер прије неколико година док сам тренирао теквондо направили смо страницу клуба на “Фејсбуку” и врло брзо смо добили нове чланове - додао је Станковић.

Само поједини клубови из Српске имају налоге на све три поменуте мреже и углавном се одлучују за једну од њих, а то је углавном “Фејсбук”. Када је у питању ова друштвена мрежа на узорку од 34 клубова из свих дијелова Српске који се такмиче у различитим ранговима такмичења само три су прешла броју од десет хиљада пратилаца, један је у групи од пет до десет хиљада, а највише их је чак 27, у групи од хиљаду до пет хиљада пратилаца. Када се погледа на “Твитер” од провјерених клубова само њих десет има налог док су међу првих десет на “Инстаграму” очекивани клубови.

“Фејсбук”

1. ФК Радник 12.482

2. ФК Борац 12.083

3. РК Борац 10.121

4. КК Игокеа 5.170

5. ЖКК Млади Крајишник 4.473

6. ФК Дрина Зворник 4.453

7. ФК Крупа 4.421

8. РК Локомотива Брчко 3.664

9. ФК Текстилац 3.593

10. ФК Слога Горње Црњелово 3.088

11. РК Слога Добој 3.004

 

“Инстаграм”

1. ФК Борац 3469

2. КК Игокеа 1504

3. РК Борац 1144

4. ФК Крупа 1045

5. ККК Врбас 954

6. ФК Звијезда 09 784

7. КК Братунац 707

8. Рекреативо 701

9. ФК Текстилац  669

10. ОК Борац 633

 

“Твитер”

1. ФК Рекреативо 2.533

2. КК Игокеа 1.485

3. ФК Борац 663

4. РК Борац 468

5. РК Слога Добој 212

6. ОК Борац 133

7. ККК Врбас 133

8. ФК Радник 37

9. ЖОК Гацко 36

10. ФК Крупа 12 (неактиван налог)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана