Истрага у ФС БиХ на основу ургенције УЕФА: Сумњива два меча првенства и један Купа

Душан Репија, Горан Маунага
Истрага у ФС БиХ на основу ургенције УЕФА: Сумњива два меча првенства и један Купа

Бањалука - Европска фудбалска асоцијација (УЕФА), посредством Европола, затражила је од Фудбалског савеза БиХ да испита дешавања на два меча Премијер лиге и једног Купа, на чије су исходе уплаћене необично велике своте новца у азијским кладионицама, сазнаје "Глас Српске".

Иако у ФС БиХ нису вољни да детаљније коментаришу пристигле пријаве, сазнали смо да се ради о мечевима у текућој сезони. Све је још чудније јер је на исход једне утакмице најмасовнијег такмичења уплаћен милионски износ, а да при томе ривали нису чланови Премијер лиге. Такође, ријеч је о игри, кладионичарским рјечником речено, "у хендикепу", а како је наш извор казао, велики новац уплаћен је на исход да једна екипа добије утакмицу са четири или више голова разлике. У такву матрицу уклапају се мечеви шеснаестине финала Купа БиХ Леотар - Козара 4:0 и Братство (Грачаница) - Сутјеска 6:1.

- Тачно је да су у ФС БиХ стигле информације из УЕФА о три меча, а не о шест, како смо могли да читамо у медијима претходних дана, бар колико сам ја упућен. Због заштите истраге не могу да кажем о којим утакмицама се ради. Лично сам хтио да са свим изађемо у јавност, али смо ипак одлучили да сачекамо док се не заврши истрага. Саслушали смо службена лица, делегате, представнике клубова, голмане... све оне који директно могу да учествују - казао је тужилац у ФС БиХ Дамир Рагуж.

Једна од двије утакмице Премијер лиге "дошла" је "из два у један", што у преводу значи да је гост водио на полувремену, а домаћин преокренуо у наставку. Коефицијент на овакав исход најчешће је око 30, што значи да би на уложену марку играч добио 30 марака. Од почетка првенства домаћини су три пута преокренули резултат и то на мечевима Жељезничар - Борац 2:1 (12. август 2017), Широки Бријег - Зрињски 2:1 (29. октобар 2017) и Жељезничар - Радник 3:2 (10. децембар 2017).

Дио сумњивих премета већ је у рукама полицијских агенција, а саговорник "Гласа Српске" каже да су већ узете изјаве од неколико лица.

Портпарол Министарства правде Станислава Марић каже да им је тај предмет стигао још прије три мјесеца, али да то министарство у том случају није поступало.

- Пошиљаоцу смо рекли да се обрати тужилаштву или полицијској агенцији јер ми у Министарству правде не можемо поступати по тој пријави. Не знам да ли се, и коме, он даље обратио - каже Марићева.

Одговор на постављена питања јуче није стигао из Тужилаштва БиХ, док смо из државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) добили одговор да њени инспектори не воде истрагу у овом предмету.

Сумњиве утакмице

Премијер лига

Жељезничар - Борац 2:1 (0:1)

Широки Бријег - Зрињски 2:1 (0:1)

Жељезничар - Радник 3:2 (0:2)

Куп БиХ

Леотар - Козара 4:0

Братство - Сутјеска 6:1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана