Hitno rješavanje problema u bh. košarci ili razlaz

Milan Zubović
Hitno rješavanje problema u bh. košarci ili razlaz

Banjaluka - Košarkaški Savez Republike Srpske zaprijetio je Košarkaškom savezu BiH da će staviti van snage odluku o dobrovoljnom udruživanju iz 2009. godine ukoliko ne budu ispunjeni njegovi zahtjevi.

Nezadovoljni radom KS BiH, članovi Izvršnog odbora KS RS predložili su da sjednica Skupštine KS BiH bude održana 20. oktobra u Banjaluci ili da to bude učinjeno u narednih 15 dana, a do njenog održavanja da budu obustavljene sve aktivnosti saveza.

- Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispunjeni, svoje aktivnosti usmjerićemo na formiranje jedinstvene lige Republike Srpske, čiji bi šampion bio jedan od dva učesnika Druge ABA lige - izjavio je generalni sekretar KS RS Dragan Ćazić.

Članovi Izvršnog odbora KS RS nezadovoljni su trenutnim stanjem u KS BiH te traže da bude izabran novi generalni sekretar, imenovan novi upravni odbor kao i novi predsjednik saveza, odnosno da se promijene određeni članovi Statuta koji bi trebalo da bude u skladu sa Ustavom BiH, Zakonom o sportu BiH i ostalim pozitivnim zakonskim propisima. Jedan od razloga intervencije KS RS je sastanak dijela Upravnog odbora bez članova iz Republike Srpske, koji su zamrzli svoj status, i odluka da Igokea mora igrati ligaški dio prvenstva BiH bez obzira na to što se takmiči u ABA ligi. Ekipa iz Aleksandrovca žrijebana je za Ligu BiH, a to su obavili klubovi iz FBiH kao i jedan dio Upravnog odbora te komesar takmičenja Božo Bošnjak, tako da je ovo tijelo nelegalno jer odluke može da verifikuje samo UO u punom sastavu, što ovaj put nije bio slučaj. Ono na šta se pozivaju ostali članovi UO KS BiH je ranija odluka da šampion BiH mora igrati ligaški dio prvenstva, a titulu je osvojio Zrinjski, dok nigdje decidno nije pomenuto da predstavnik BiH iz ABA lige mora igrati pomenuto takmičenje. Samim tim, Igokea kao vicešampion nema tu obavezu.

Odgađanja i ostavke

Sjednica Skupštine KS BiH trebalo je da bude održana u aprilu prošle godine, ali to još nije učinjeno nakon nekoliko odgađanja, a savez je prije godinu i po raspisao konkurs za generalnog sekretara nakon što je Dubravko Barbarić podnio ostavku krajem pretprošle godine. Ujedno, tri člana UO: Mevludin Delibašić, Sejo Bukva i Mirsad Đonlagić podnijeli su ostavke prije godinu, ali one nisu usvojene jer nije bio sjednice Skupštine. Zainteresovanost za mjesto člana UO, samim tim i predsjednika KS, izrazio je proslavljeni košarkaš Mirza Teletović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana