Fudbaler Zvijezde 01 pod istragom za namještanje mečeva

Darko Pašagić
Fudbaler Zvijezde 01 pod istragom za namještanje mečeva

Bijeljina - Policijska uprava Bijeljina podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu protiv fudbalera Nemanje Vejnovića (26) iz Novog Grada zbog sumnje da je kao igrač Zvijezde 09 iz etno-sela Stanišići počinio krivično djelo dogovaranje ishoda takmičenja.

Ovo je prvi put da se jedan fudbaler u BiH nalazi pod istragom tužilaštva zbog namještanja mečeva. Prethodnih godina bilo je mnogo sličnih situacija, ali nikada ranije nijedan igrač nije procesuiran. Iz bijeljinske policije je saopšteno da se Vejnović tereti da je u više navrata svojim saigračima, lično i putem poruka nudio novac da ne daju maksimum na utakmici ili da, ukoliko se radilo o golmanima, prime određen broj golova u jednom poluvremenu ili tokom cijelog meča. U javnost su “isplivale” i navodne poruke koje je Vejnović slao saigračima. Konkretno, kako saznaje “Glas Srpske”, tereti se za namještanje ishoda ili golova na utakmicama Zrinjski - Zvijezda 09 (5:2) i Tuzla siti - Zvijezda 09 (3:1).

- Utakmice sa mnogo golova posebno su interesantne kladioničarima, jer kladionice odlično “plaćaju” kada na utakmici padne sedam ili više golova, više nego u igri “iz jedan u dva” ili “iz dva u jedan” - kaže izvor “Glasa Srpske”.

Sada je na potezu Okružno javno tužilaštvo, koje treba da utvrdi da li u podnesenom izvještaju ima elemenata krivičnog djela.

Podsjećamo, predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić je poslije meča osmog kola protiv Tuzla sitija koji je odigran 1. septembra osumnjičio pojedine igrače da su upleteni u namještanje rezultata njihovog tima. Među javno prozvanima su bili Vejnović i Ibrahim Škahić, koje je Stanišić prijavio policiji. Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske za dogovaranje ishoda takmičenja maksimalna kazna iznosi deset godina zatvora u slučaju da je optuženi prihodovao više od 50.000 maraka, dok je minimalna kazna određena zakonom novčana.

Stanišić: Bio sam u pravu

Predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić naglasio je da nije upoznat da je Policijska uprava Bijeljina podnijela izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu.

- Ne želim da komentarišem ništa dok nadležne institucije posao ne privedu kraju. Siguran sam da će se dokazati da sam bio u pravu - naglasio je kratko Stanišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana