ЕХФ одлучује о суспензији

Душан Репија
ЕХФ одлучује о суспензији

Бањалука - Представници рукометних савеза Републике Српске и БиХ послали су писмо европској кући рукомета (ЕХФ) у којем су је детаљно обавијестили о предузетим корацима ка изласку из кризе.

Рок за нормализацију односа који је поставио ЕХФ истиче данас, а како је било јасно да нагомилани проблеми не могу бити ријешени у тако кратком року, рукометни радници се надају да ће предузета иницијатива и понуђена рјешења, која би требало да буду усвојена 26. августа на ванредној сједници Скупштине, бити довољни за избјегавање суспензије.

- Усагласили смо концепт који подразумијева оснивање два удружења и то једног за клупска такмичења, а другог за рад репрезентација. Оснивачи оба удружења били би РС БиХ, РС ФБиХ и РС РС. Удружења би била регистрирана као самосталне правне особе и имале би свој ИД број, свој жиро-рачун те потребне органе и тијела. Оба удружења дјеловала би у оквиру РС БиХ и под надзором УО РС БиХ (Надзорни одбор би чинили предсједник и два потпредсједника РС БиХ), а престала би са радом оног тренутка када РС БиХ буде функционисао у пуном капацитету и са расположивим ИД бројем, те одблокираним жиро-рачуном - стоји у писму које су потписали предсједници РС РС и РС ФБиХ Маринко Умичевић и Асим Шахман.

За то вријеме, досадашњи предсједник РС БиХ Амир Захировић, који ради у техничком мандату, по друштвеним мрежама води кампању против ових радњи, сматрајући их нелегалним и нелегитимним. Он је чак сазвао сједницу Управног одбора за 23. август на коју је позвао представнике кровног и ентитетских савеза. Међутим, као легалне представнике РС РС види гарнитуру бившег руководства иако је ново уписано у судски регистар. Затим је позвао и нове представнике, те упозорио да би недолазак српских чланова на сједницу Управног одбора значио даљу блокаду РС БиХ. На нашу опаску да српски чланови нису блокирали рад претходних годину и више, а да ништа није урађено, остао је недоречен. Послије оваквих навода тешко је очекивати да ће се ико појавити на том састанку, јер су сви клубови Премијер лиге, али и ентитетски прихватили нову платформу рјешавања проблема. Како сада ствари стоје, много реалније је да се представници УО РС БиХ и чланови Скупштине појаве у Сарајеву 26. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана