Džeko potopio Irce na “Grbavici”

nezavisne.com
Džeko potopio Irce na “Grbavici”

Fudbalska reprezentacija BiH upisala je i treću vezanu pobjedu u UEFA Ligi nacija i napravila veliki korak ka osvajanju prvog mjesta u grupi 3 lige B i plasmana u elitnu Ligu A.

“Zmajevi” su slavili rezultatom 2:0, a dvostruki strijelac na stadionu “Grbavica” u Sarajevu u svom 97. nastupu u dresu sa državnim grbom, bio je kapiten Edin Džeko. Osim dva gola domaćih utakmicu su obilježile i čak tri pogođene stative gostujućeg tima. 

Prvi ozbiljniji napad fudbaleri BiH imali su u 5. minuti kada je Haris Duljević pokušao sa distance. Isti igrač je u 10. minuti uputio odličan centaršut, ali je za malo zakasnio Edin Višća.

Gosti su u 15. minuti izveli brz kontranapad kada je nakon centrašuta Sevil izašao pred golmana Ibrahima Šehića, ali se nije najbolje snašao.

Dvije minute kasnije uslijedila je sjajna akcija dva bh. fudbalska asa. Miralem Pjanić je odličnom dugom loptom pronašao Edina Džeku, koji je sa svega nekoliko metara bio neprecizan.

Najbolju šansu u prvom poluvremenu gosti sa Ostrva napravili su u 20. minutu. U glavnoj ulozi bio je ponovo Sevil, koji se ubacio iz drugog plana i ovoga puta pogodio stativu.

Radost za nešto više od 12.000 domaćih navijača na „Grbavici” stigla je u 27. minuti kada su „zmajevi” odlično iskoristili grešku odbrane gostiju. Džamail Luis se spetljao, Edin Višća je ukrao loptu, dodao Džeki koji je rutinski šalje u mrežu za 1:0 što je bio njegov 54. gol u dresu BiH.

Samo minutu kasnije Pjanić je iz slobodnog udarca još jednom majstorski pronašao Džeku koji je volejom loptu zakucao u mrežu, ali je sumnjivom sudijskom odlukom zbog ofsajda gol ipak poništen.

U 34. minut Pjanić je svoj udarac isprobao iz slobodnjaka i loptu poslao za malo iznad prečke Iraca.

Džeko se u 56. minuti nije najbolje snašao u duelu sa jednim protivničkim odbrandbenim igračem i golmanom. Lopta se odbila do Elvisa Sarića čiji odličan šut golman Iraca paradom brani.

U 65. minuti stativa je i drugi put bila saveznik izabranika selektora Roberta Prosinečkog. Nakon gužve u šesnaetsrcu domaćih rezervista Kevin Vajt je promašio prazan gol i pogodio stativu.

Sve dileme o pobjedniku u 73. minuti otklonio je svojim 55. golom u dresu BiH Edin Džeko. Dugu loptu uputio je Pjanić, a kapiten „zmajeva” je rutinski pospremio u mrežu za 2:0.

Sevil je po treći put zaprijetio Šehiću u 86. minuti, ali je golman BiH ukrotio njegov sjajan udarac sa preko 16 metara.

Irci su i treći put pogodili stativu u sudijskoj nadoknadi utakmice kada je lopta zakačila jednog odbrandbenog igrača BiH.

Posljednju utakmicu grupe 3 Lige B reprezentacija BiH igra 15. novembra kada gostuje u Beču ekipi Austrije. Za plasman u Ligu A, među 12 najboljih reprezentacija Evrope bh. fudbalerima u tom meču biće dovoljan i remi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana