Duško Čelica najveće pojačanje Slavije u istoriji: Privukli me entuzijazam i drugarstvo

Dušan Repija
Duško Čelica najveće pojačanje Slavije u istoriji: Privukli me entuzijazam i drugarstvo

Istočno Sarajevo - Bavljenje sportom u BiH najčešće se svodi na puki entuzijazam i nadu u bolje sutra u slučaju da imate kvalitet i dovoljno sreće da odete preko "grane".

Jedan od onih kojem su se posložile kockice je rukometaš Duško Čelica, momak iz Kozarske Dubice koji je ostvario zapaženu karijeru, a sada odlučio da pritekne u pomoć Slaviji koja će se u drugom dijelu Premijer lige boriti za opstanak. Rukometaša izraelskog Hapoel Rišona privuklo je drugarstvo i požrtvovanost svih članova najmlađeg premijerligaša, pa je poslije samo nekoliko odrađenih treninga odlučio da im pomogne kako bi i iduće sezone živjeli svoj san.

- Na iznenađenje mnogih došlo je do saradnje sa Slavijom i iskreno nisam ni ja razmišljao u tom pravcu. U Sarajevu se oporavljam od povrede, poznajem trenera Borisa Tešanovića i pitao sam ga da li mogu trenirati s njima. Tako je počelo, išli smo sa kafe na kafu, pričali o rukometu, trenirali i došli na ideju da tu provedem pola godine, a onda se vratim u svoj klub. Privuklo me je to što su momci iskreni, radni i voljni. Imaju veliku želju, guraju kako mogu i znaju u uslovima koji su daleko od normalnih. To je nažalost jedini način da se bavite sportom u BiH - rekao je Čelica.

Povreda prepona je iza njega, potpuno je fizički spreman i nada se da će pomoći novim saigračima prije nego što se na ljeto vrati u Izrael. Problemi sa pulsom na sreću su se takođe ispostavili bezopasnim, pa 31-godišnji momak neometano može da nastavi karijeru. Već sada je ona vrlo plodonosna, s obzirom na to da mu je Slavija 15. stanica.

- Imao sam sreću da promijenim mnogo ekipa i zemalja, upoznam dobrih ljudi sa kojima sam i dan danas u kontaktu. Ipak, najljepše mi je bilo u Zagrebu. To je klub koji je za mene u rangu Kila i Barselone. Tamo ne moraš da radiš ništa osim da igraš. Dođeš na trening, sve me čeka ispeglano, složeno, obješeno... A na klupi Veselin Vujović, ljudska gromada, harizma, veličina. Taj čovjek ima sve urođeno, tako nešto ne može da se nauči. Osim njega, pečat na karijeru udario je i Svetozar Jovović koji je na neki način zaslužan što sam postao rukometaš - rekao je Čelica.

Period proveden u Zagrebu pamtiće i po spektakularnom golu sa centra za pobjedu protiv La Riohe i plasman u nokaut fazu Lige šampiona. U karijeri je postigao još jedna gol koji će ostati upisan za vijek vijekova, jer je pogodio za BiH na otvaranju Svjetskog prvenstva u Kataru 2014. godine.

- Često u šali kažem da me je gol u Zagrebu proslavio i da sam tada postao popularan. Ne smeta mi to, ništa ne bih mijenjao u karijeri, poslužilo me je zdravlje, postigao sam dosta, a nadam se da ću još - rekao je Čelica.

Zbog pomenute povrede nije bio u reprezentaciji BiH u prethodnom periodu, ali mu je žao zbog odluke EHF-a da Švajcarci odu u baraž.

- Teško mi je zbog igrača koji to nisu zaslužili, a još manje zbog momaka koji tek dolaze. Svi će nas se sjećati kao nekoga ko je zbog banalnog propusta diskvalifikovan, a to će biti teret i mlađih generacija. Bojim se da će biti sve manje klinaca koji će se odlučiti za rukomet kada u medijima vide samo ružne informacije o RS BiH - zaključio je Čelica.

Male šanse za povratak u Dubicu

I po završetku karijere Čelica će ostati u rukometu iako nije razmišljao na taj način prije nekoliko godina. Ipak, kaže da su male šanse da se vrati u rodni grad iako bi to želio više od svega.

- Pratim situaciju i vidim da je rukomet sport broj jedan, što mi je posebno drago. Znam sve momke koji brinu o rukometu, rade slično kao u Slaviji sa mnogo entuzijazma i bez novca. Ipak, male su šanse da se vratim, jer nastojim da moja djeca ne prolaze kroz ono što sam ja prolazio. Volio bih da se sve promijeni, ali mislim da je to nemoguće u relativno kratkom periodu - rekao je Čelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana