Duboke podjele u rukometu Srpske

Siniša Kotaraš
Duboke podjele u rukometu Srpske

Banjaluka - “Skupština Rukometnog saveza Republike Srpske”, održana u Doboju, za Upravni odbor RS RS je nelegalna i vanstatutarna, i sazvana je mimo svih procedura predviđenih Statutom RS RS, te je kao takva pravno neobavezujuća za sva članove RS RS.

Ovo je navedeno u saopštenju za javnost koje je potpisao generalni sekretar RS RS Elvis Jaćimović, a u kojem je posebno kritikovan rad aktuelnog predsjednika Skupštine Milosava Radmilovića.

- On je ponovo, samoinicijativno zaobilazeći organe RS RS, grubo prekršio Statut. Djelujući protivno Statutu doveo je u zabludu sve članove Saveza, nepotrebno polarizujući rukometne radnike na “ove” i “one”, što nije u interesu rukometa, ali ni sporta uopšte - piše u saopštenju, uz napomenu da je UO, u skladu sa Statutom, zakazao nastavak izborne Skupštine za 30. jun u Banjaluci.

Gotovo identičan stav zauzeo je i Regionalni rukometni savez Banjaluka, navodeći da oni nisu, niti će učestvovati na bilo kojoj skupštini koja se ne održava u skladu sa Statutom, te da odluke koje je donijela nelegalna skupština smatra ništavnim i neobavezujućim. Istovremeno, Upravni odbor RRS Prijedor je obavijestio javnost da prijedlozi koji se pojavljuju u dokumentu predsjednika Skupštine RS RS nisu usvojeni i nisu zvanično prijedlog ovog regionalnog rukometnog saveza. Međutim, novoizabrani predsjednik RS RS Marinko Umičević ne obazire se mnogo na dopise, tvrdeći da je sve urađeno po pravilima i da je skupština bila regularna.

- Pustite te priče. Nama nije do lakrdije, želimo da radimo i da rukomet napokon krene nabolje! A ako je išta ovdje neregularno, onda je to dosadašnji rad Rukometnog saveza RS - istakao je Umičević.

Njegove riječi potvrdio je i predsjednik RK Sloga, te Regionalnog rukometnog saveza Doboj Vojislav Rađa.

  • Ova agonija i ovo maltretiranje traju već više od četiri godine, tačnije od 6. aprila 2014. godine, kada su na silu izabrani dosadašnji rukovodioci. Pokušavali smo i ranije da uradimo nešto više, ali smo tek sada uspjeli da završimo tu skupštinu i izaberemo novo rukovodstvo. Odgovorno tvrdim da je sve urađeno po Statutu i da Skupština može da ima maksimalno 53 delegata, a ne 66, kako su ovi htjeli na silu da ubace kako bi spriječili izbore - kategoričan je Rađa.

Komisija za primopredaju

Na Skupštini u Doboju imenovana je i tročlana Komisija za primopredaju, koju čine Vladimir Branković, Vojislav Rađa i Darko Savić.

- Mi smo već obavili veoma korektan razgovor sa v.d. generalnog sekretara Elvisom Jaćimovićem i pravnim zastupnikom Saveza, i uvjeren sam da će do kraja ove sedmice kompletna procedura biti završena - naglasio je Branković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana