Druga manifestacija “Sajam sporta”: Nasmijana dječija lica naše najveće bogatstvo

Nikola Lučić
Druga manifestacija “Sajam sporta”: Nasmijana dječija lica naše najveće bogatstvo

Banjaluka - Da su bavljenje sportom i zdrav način života najbolji recept za pravilan razvoj najmlađih, glavne su poruke sa drugog po redu “Sajma sporta”, koji je u petak, u organizaciji Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, održan u Banjaluci.

Manifestacija je okupila oko 40 sportskih saveza, desetak fakulteta, Zavod za medicinu rada i sporta, kao i proizvođače sportskih rekvizita, opreme i prehrane, koji su se potrudili da na najbolji način predstave sport Srpske. Posjetioci su mogli da upoznaju i bivšeg vaterpolistu Darka Udovičića, odbojkaše Vladimira Bateza, Željka Tanaskovića i Slobodana Boškova, njihovog nekadašnjeg učitelja Zorana Gajića, rukometaša Predraga Peruničića... Ipak, najtraženiji su bili oni najaktuelniji - džudista Nemanja Majdov i promotor ovogodišnjeg sajma, najbolja odbojkašica svijeta Tijana Bošković. Svjetski, a naši. Tim riječima najlakše je opisati šampione iz Istočnog Sarajeva i Bileće. Djevojka i momak koji su nas obradovali bezbroj puta strpljivo su potpisivali autograme i fotografisali se sa klincima, koji su pažljivo upijali svaki njihov pokret i slušali svaku riječ.

- Velika mi je čast što sam drugu godinu zaredom ovdje i što mogu da pomognem razvoj našeg sporta. Svi veliki šampioni su došli na sajam i to je dokaz da se sport u Srpskoj razvija i idem pravim putem. Sajam sporta je najveća manifestacija koja se tiče sporta Srpske i kao takvu treba da je podržimo, posebno zbog mladih ljudi koji kreću našim stopama - rekao je Majdov.

Ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović naglasila je da će sajam smatrati uspješnim ukoliko bar jedno dijete sutra zaduži člansku kartu i krene na treninge bilo kojeg od 40 sportova koji su predstavljeni.

- Izuzetno me raduje što su naši najmlađi sugrađani bili najbrojniji, želim im da zavole sport i uživaju u ovakvim druženjima, gdje imaju priliku da kroz igru shvate koliko je važno baviti se sportom. Često ističem da su djeca u fokusu našeg interesovanja, jer akcenat stavljamo na razvoj predškolskog i školskog sporta. Naravno, veliku zahvalnost dugujemo i Tijani, koja je, i pored brojnih obaveza, ipak uspjela da izdvoji vrijeme i pruži podršku organizaciji, kao i ostalim sportistima koji su došli da podrže sajam - rekla je Davidovićeva.

Među učesnicima i demonstratorima svog sporta bili su i članovi džijudžicu kluba Minotaur iz Banjaluke Andrej i Marko, koji se već pet godina bave ovom borilačkom vještinom.

- Lijepo nam je bilo, tu je dosta naših vršnjaka i upoznali smo dosta novih drugara. Nastavićemo da se bavimo džijudžicuom. Jedva čekamo idući trening - rekli su uglas mladi sportisti.

Svoje mjesto na sajmu imali su i članovi Atletskog kluba Prnjavor, među kojima i jedna od najmlađih, ali i najperspektivnijih atletičarki Jovana Radulović, koja redovno učestvuje na mitinzima za najmlađe. 

- Atletiku treniram dvije godine i najviše volim ovaj sport. Sigurno ću nastaviti i jedva čekam naredna takmičenja - izjavila je Radulovićeva.   

Podršku manifestaciji pružio je i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je naglasio da je sport jedan od prioriteta trenutne administracije.

- Banjaluka je grad sporta, jer imamo više od 250 sportskih klubova, udruženja i asocijacija. Zato smo naše aktivnosti koje se tiču sporta znatno proširili, mnogo nade polažemo u projekat “Sport u školama”. Sport u Banjaluci, ali i u cijeloj RS, treba i mora da bude na najvišem nivou, pa ćemo i ubuduće činiti sve na njegovoj daljoj promociji - zaključio je Radojičić.

Saradnja sa Srbijom

“Sajam sporta” u Banjaluci nastao je po uzoru na onaj u Beogradu, pa je od izuzetne važnosti saradnja dva ministarstva u vladama Srbije i Republike Srpske. Jedan od začetnika “Sajma sporta” u Beogradu, proslavljeni odbojkaš Vladimir Batez u praksi razvija specijalne i paralelne veze u oblasti sporta Srpske i Srbije, pa je kao pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vojvodine dao veliki doprinos pokretanju sajma u Banjaluci.

- Uvek mi je drago kada vidim toliko mladih na jednom mestu. Oni su budućnost društva, za njih živimo i moramo tako da se ponašamo. Talentovana smo nacija, to pokazuju i dokazuju rezultati, a ovakva druženja su lepa prilika da privolimo još dece da krenu stopama svojih idola - rekao je Batez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana