Dragan Marković, bivši selektor rukometne reprezentacije BiH, za Glas Srpske: Neko mora da snosi odgovornost za grešku

Darko Pašagić
Dragan Marković, bivši selektor rukometne reprezentacije BiH, za Glas Srpske: Neko mora da snosi odgovornost za grešku

Banjaluka - Teško je sada biti pametan, ali je jasno da je neko pogriješio i da za to mora da snosi odgovornost. Jer ostati bez baraža na ovako glup način je u najmanju ruku smiješno i ni u jednom ozbiljnom rukometnom savezu tako nešto ne bi moglo da se desi.

Istakao je ovo bivši selektor rukometne reprezentacije BiH Dragan Marković, kome još nije jasno da je selekcija koju je nekada vodio zbog propusta administracije ostala bez šanse da izbori plasman na Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

- Neshvatljiva su opravdanja pojedinaca da je ime Tomislava Nuića prvobitno bilo u zapisniku, pa je na neki čudan način poslije toga nestalo. To je morao neko da vidi i da ukaže na grešku delegatu, koji takođe mora da snosi odgovornost. Bez obzira na to što bi protivnik u baražu bila Norveška i što bi šanse za prolaz bile male, sportski bi bilo nadati se da može izboriti plasman na takmičenje koje će zajednički organizovati Njemačka i Danska. Čak smatram da Skandinavci nisu nepobjedivi, baš kao ni Island koji smo za mog mandata u dvomeču baraža eliminisali i izborili plasman na SP u Kataru 2015. godine. Ovako, propuštena je velika šansa, a jedna generacija je ostala bez mogućnosti da se dokaže i na reprezentativnom nivou - naglasio je Marković.

Iskusni stručnjak, koji je na klupi BiH sjedio od 2011. do 2016. godine, još nije naplatio čak 24 plate po 4.000 maraka iz tog vremena koje mu je ostao dužan Rukometni savez.

- Cijela priča je završila na sudu, a tek nedavno su sa mnom kontaktirali iz saveza sa željom da razgovaramo, ali sada je kasno. Očekujem da uskoro dobijem zarađeni novac, ali i sve ono što sam potrošio na sudu, za advokata, parnice... Ne tražim ništa što nije moje, ali jednostavno sam se umorio od obećanja i žao mi je što je sve ovako završilo. Ipak, nisam očekivao da će mi se ovo desiti, pogotovo što ću zauvijek ostati upisan kao selektor koji je reprezentaciju prvi put odveo na Svjetsko prvenstvo - nastavio je Marković.

Trenutno je bez angažmana, a sa porodicom i dalje živi u Njemačkoj.

- Bilo je nekakvih ponuda, ali ništa adekvatno što bi me zadovoljilo i na profesionalnom i na finansijskom nivou. Možda mi je sada žao što sam prije izvjesnog vremena odbio ponudu selekcije Bahreina, ali... - izjavio je Marković.

Pomno prati rukometna dešavanja u Borac m:telu i smatra da se nije smjelo dozvoliti da BiH ostane bez predstavnika u SEHA ligi.

- Najveća tragedija za bh. rukomet je što su prve sezone 2011/12. u ovom takmičenju igrala tri kluba" Borac m:tel, Izviđač i sarajevska Bosna, a sada, šest godina kasnije, nijedan. Kao Banjalučanina najviše me boli što nema Borca, jer to čelnici kluba, ali i gradske vlasti nisu smjeli nikako da dozvole - istakao je Marković.

Pomno je pratio dešavanja na Evropskom prvenstvu u rukometu i kaže da nije iznenađen činjenicom da je Španija postala prvak, a da je Švedska bila njen rival u finalu.

- Prije takmičenja sam govorio da je krug ekipa koje mogu dogurati daleko veoma veliki i da praktično ima desetak reprezentacija od kojih svaka svaku može da pobijedi. I tako je praktično i bilo. Što se tiče reprezentacije Srbije, po meni, plasman je realan mada je mogao da bude daleko bolji. Ono što mi je išlo na nerve je bezvoljnost u igri kada počne da se gubi. Ipak, kada se sve sabere i oduzme, Srbija bolje i nije mogla, baš kao i domaćin Hrvatska, čiji je plasman na peto mjesto u ovom trenutku možda i krajnji domet komšija - dodao je Marković.

Dodik uz Borac

Donatorska večera "Zajedno za Borac" biće održana večeras od 17.30 časova u hotelu "Bosna", a dolazak su potvrdili predsjednik RS Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, premijerka RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i druge ličnosti iz javnog, političkog, privrednog i sportskog života. Među specijalnim gostima su Abas Arslanagić i Veselin Vujović. Nakon toga biće održan koncert u dvorani "Borik" od 20 časova, na kojem će nastupiti grupe "Psihomodo pop", "Bad Copdž", "Irie FM", "Tupas mene" i "Sopot".

- Nadam se da će večerašnja akcija naići na pravi odziv i da će to označiti početak boljeg sutra za klub, koji mora biti perjanica sporta u gradu na Vrbasu. Sa mnogo manjim ulaganjima postižu se veliki rezultati u rukometu, za razliku od fudbala i košarke - naglasio je Marković.

Izvještaj delegata

Delegat utakmice BiH - Švajcarska Darko Repenšek dostavio je svoj izvještaj EHF-u u kojem je, između ostalog, priznao da je Tomislav Nuić zaista imao pravo nastupa u tuzlanskom "Mejdanu". Naime, RS BiH je povukao jedini mogući potez i uputio žalbu, o kojoj će poslije svih dodatnih izvještaja odlučivati Žalbeni sud EHF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana