Доминација Зрињског одраз системског рада

Душан Репија
Доминација Зрињског одраз системског рада

Мостар - Фудбалска БиХ још једном се поклонила фудбалерима Зрињског који су два кола прије краја првенства осигурали трећу узастопну, а шесту титулу укупно.

Побједа у херцеговачком дербију против Широког Бријега (3:1) и пораз јединог конкурента Жељезничара у Бијељини (0:1) означили су почетак славља на стадиону Под Бијелим бријегом. Мостарци су још једном показали да су далеко испред конкурената, јер освојити три титуле у низу у било којем првенству, а поготово у оваквом каква је Премијер лига БиХ, не може да се деси случајно. Успоставили су систем који беспријекорно функционише - ријетко мијењају тренере, те не продају играче чим стигне прва озбиљнија понуда. Прву од три титуле у низу освојио је Винко Мариновић, а послије његовог одласка епизодну улогу имао је Ивица Барбарић. Потом је на клупу сјео Блаж Слишковић и наставио тамо гдје је стао Мариновић. Креатори свих претходних успјеха су Перо Стојкић, Милош Филиповић, Слободан Јаковљевић, Огњен Тодоровић, Немања Билбија... а управа клуба сваки прелазни рок циљано доведе играче који недостају.

- Зрињски је стварно специфичан клуб. Тачно се зна ко шта ради, све је на свом мјесту, а за разлику од Сарајева и Борца, у којим сам раније играо, притисак је много мањи. То је, мислим, уз тренерски и играчки континуитет, кључна разлика у односу на остале. За разлику од претходних сезона, сада је титула дошла два кола прије краја и не бунимо се што је тако - рекао је Билбија, који је шампион четврту сезону у низу, јер је прије доласка у Мостар освојио титулу и са Сарајевом.

Шампионско славље почело је у свлачионици, а настављено у једном ресторану. На интернету је постао хит снимак на којем Слишковић новчаницама кити “пјевача” Тодоровића.

- Бака је легенда у сваком смислу. Сви знамо какав је био играч, а доказао је и какав је тренер. Много прича са нама, форсира брзу игру по земљи и нама у нападу даје много слободе. Најбоље разумије нас играче, а ми му враћамо најбоље што можемо - рекао је Билбија.

Бањалучанин и по завршетку ове сезоне има важећи уговор са Зрињским и не жури му се да промијени средину, иако је головима и асистенцијама убиљежен у нотесима многих менаџера. Зимус је имао неколико понуда, али у договору са клупским руководством одлучио је да остане.

- Ниједна понуда није била толико примамљива. Са предсједником Данком Шулентом, као и са свима у клубу, је такав однос да се све може договорити. Надам се да можемо направити корак више у Европи. На почетку сезоне против Марибора нам је мало недостајало, али то мало у Европи је много. Мислим да смо сазрели за нешто више - закључио је Билбија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана