Deset dana do prvog Sajma sporta u Banjaluci: Jedan novi sportista potvrda da je sajam uspio

Dušan Repija
Deset dana do prvog Sajma sporta u Banjaluci: Jedan novi sportista potvrda da je sajam uspio

Banjaluka - Još deset dana ostalo je do prvog Sajma sporta u Banjaluci, koji bi sudeći prema broju saveza učesnika, legendarnih sportista sa ovih prostora, a prije svega mališana koji su tek zakoračili na terene, mogao da bude praznik i lijepo druženje koje će prerasti u tradiciju.

Prvi korak uvijek je najteži, pa ljudi iz Ministarstva porodice, omladine i sporta, u saradnji sa Gradskom upravom Banjaluka čine sve kako bi na jedno mjestu okupili što respektabilnije društvo. Pomoćnik ministra Dragan Jaćimović ističe da će na "Banjalučkom velesajmu" biti pedesetak štandova, od kojih će 40 činiti sportski savezi.

- Obavili smo razgovore sa svim predstavnicima saveza i skoro svi su potvrdili da će imati svoj kutak. Pozvali smo i proizvođače sportske opreme, kao i proizvođača hrane za sportiste, koji će po sajamskim popustima nuditi svoju robu strukovnim savezima. Što se tiče edukacije, biće održana predavanja na tri teme, a imaćemo devet improvizovanih terena na kojima će mališani, ali i njihovi treneri u praksi prezentovati ljepote svog sporta. Najbolja potvrda da je sajam uspio biće da sutra bar jedno dijete počne aktivno da se bavi sportom - rekao je Jaćimović i pozvao sve zainteresovane na jednodnevno druženje.

Zahvaljujući svjetskom prvaku i evropskom vicešampionu Nemanji Majdovu džudo je jedan od najbrže rastućih sportova, jer sve više mladih želi da krene stopama šampiona iz Istočnog Sarajeva. On će doći da podrži ovu manifestaciju i prenijeti mladima sa kakvim se sve preprekama susretao na putu do vrha.

- Nemanja je svakako sportski simbol Srpske i Srbije te idol najmlađih generacija. Njegovo prisustvo mnogo će značiti svima nama, a pogotovo djeci, jer ga gledaju kao idola. Naš sport je u ekspanziji, u posljednjih pola godine osnovano je sedam novih klubova, a broj članova se svakodnevno povećava. Zasluge zbog toga idu i na njegov račun. Mi smo sa zadovoljstvom prihvatili učešće na manifestaciji koja promoviše prave vrijednosti. Sve lijepo što sport nudi biće na jednom mjestu, a mi ćemo predstaviti naše rezultate i planove, te praktično na tatamiju demonstrirati vještine našeg sporta - rekao je predsjednik DžS RS Ognjen Pavlović.

Jedini klub koji će nezavisno od Saveza predstaviti svoju istoriju, način rada i planove je osvajač KEŠ 1976. i pobjednik Kupa EHF 15 godina kasnije, Rukometni klub Borac m:tel.

- Ovo je prilika da se savezi i klubovi međusobno povežu, razmijene iskustva, a funkcioneri, treneri i igrači edukuju... Mi konkretno ćemo predstaviti istoriju kluba, sadašnji igrači će biti cijeli dan na štandu, a imaćemo promociju mini-rukometa u saradnji sa Školom rukometa Banjaluka. Nadam se da će veliki broj najmlađih svojim prisustvom ušareniti sajam, jer na kraju krajeva sve ovo radimo zbog njih - rekao je direktor Borca Vladimir Branković.

Dolaze legende

Mnogo poznatih imena iz regiona prisustvovaće sajmu, a samo njihovo pojavljivanje daće dodatnu težinu cijelom događaju. Za sada su dolazak potvrdili legendarni fudbaler Dragan Džajić, trostruki osvajač Evrolige, a sada predsjednik OK Srbije Božidar Maljković, jedan od najboljih slovenačkih košarkaša i bivša NBA zvijezda Radoslav Nesterović, bronzani odbojkaš iz Atine, a danas prvi čovjek školskog sporta Srbije Željko Tanasković, te olimpijski šampion u rvanju i predsjednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek. Svi oni, kao i još nekoliko legendi, biće na usluzi svim učesnicima sajma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana