Дејан Тодоровић, кошаркаш из Мркоњић Града и најбољи играч Билбаоа, за Глас Српске: Животни сан ми је да играм за Србију

Иван Драгичевић
Дејан Тодоровић, кошаркаш из Мркоњић Града и најбољи играч Билбаоа, за Глас Српске: Животни сан ми је да играм за Србију

Најбољи играч Билбаоа на почетку ове сезоне је српски кошаркаш из Мркоњић Града Дејан Тодоровић. Овај 23-годишњи младић пружа феноменалне партије па би актуелна сезона могла да буде преломна у његовој каријери.

Напустио је Мркоњић Град веома рано, преко Новог Сада прије седам година стигао је у Шпанију. Послије Уникахе прешао је у Билбао и као сјајан атлета константно забавља баскијску публику атрактивним закуцавањима. Одличним физичким могућностима и разноврсним репертоаром нападачких опција спада у ред ријетко талентованих бијелих крила. Као такав интересантан је НБА тимовима.

* ГЛАС: Започели сте сезону на сјајан начин, да ли су ове игре доказ да сте стасали као играч?

ТОДОРОВИЋ: Из сезоне у сезону сваки играч очекује напредак. Тако сам у разговорима са тренером и људима у клубу знао своју улогу, а ове године ми је намијењена много већа рола. Добио сам већу минутажу и слободу, одмах је много лакше играти па су отуд и дошле ове добре партије. Увијек сам вјеровао у себе и свој квалитет и то никада нисам доводио у питање. Знате како кажу сви тренери, као странац мораш да будеш три пута бољи од домаћег играча.

* ГЛАС: Јесте ли то искусили на својој кожи?

ТОДОРОВИЋ: Па од првог дана када сам дошао у Уникаху, играо сам за јуниорску и другу екипу. Доминирао сам на тим утакмицама и бројке су то показивале. Увијек сам радио свој посао, али морамо узети у обзир да је Уникаха тада била евролигаш са великим буџетом и да су тих година довођени врхунски странци. Тренерима није лако да дају простор младим играчима када јуре резултат, треба их разумјети.

* ГЛАС: Знамо да је Ендеса лига најјача у Европи. Колико је тешко играти и да ли Вам лежи такав стил кошарке?

ТОДОРОВИЋ: Сваке године десет екипа конкурише за плеј-оф и Куп краља, што нема ниједна друга лига. Реал и Барселона су сваке године фаворити за освајање Евролиге па и тај податак довољно говори колико је тешко играти у Шпанији. Максимално сам мотивисан за сваки меч, било да играмо против Реала или тима из доњег дијела табеле. Волим утакмице са најбољим екипама.

* ГЛАС: Одличне игре стављају Вас међу кандидате за дрес репрезентације Србије. Знамо да сте одбили позив да играте за БиХ, па каква је ситуација у вези са "орловима"?

ТОДОРОВИЋ: Још као дијете желио сам да играм за Србију и та жеља остала је све до данас. Највећи сан ми је да обучем дрес српске репрезентације и надам се да ће једног дана постати стварност. Када сам био у Новом Саду, ишао сам на окупљања младе репрезентације, али нисам могао да играм пошто сам на кошаркашко држављанство морао да чекам до 21 године. Сваки пут када су ме звали да играм за БиХ, људи из Савеза показали су да ме искрено желе. Увијек сам се љубазно захваљивао на позиву.

* ГЛАС: Слиједе квалификације за Свјетски куп, нема НБА играча, вјероватно и ових из Евролиге, а Ви бисте могли да играте. Да ли је с Вама сада контактирао неко из КС Србије?

ТОДОРОВИЋ: Још није, али не могу да се оптерећујем тиме. Усредсријеђен сам на обавезе у клубу. Надам се да ћу добрим играма обезбиједити мјесто у репрезентацији. На мени је да на паркету убиједим селектора у то.

* ГЛАС: Играли сте НБА Љетну лигу за Чикаго. Какве утиске носите из Америке?

ТОДОРОВИЋ: Врхунско искуство. Отишао сам у тренинг камп Булса, нисам ништа очекивао, јер нисам био драфтован и ниједна екипа није имала права на мене. Одличним радом заслужио сам позив тренера да играм у Љетној лиги. Било је добрих момената и схватио сам да имам квалитет за НБА. Сљедеће године желим да направим корак више и сада имам велика очекивања. Цијели живот сањам НБА, радим на томе и сада могу рећи да сам способан да играм "преко баре".

ГЛАС: Одлична закуцавања посљедица су сјајних физичких предиспозиција. Јесте ли вјежбали одраз или је то природно?

ТОДОРОВИЋ: Генетика је 90 одсто. Радим веома напорно, не знам колико слободних дана имам током године, љети сам такође стално у дворани. Годинама сарађујем са Денисом и Златком Седићем, са њима радим индивидуално на кондицији и са лоптом. Чујемо се током сезоне и много ми помажу.

Дончић да разваљује у НБА

ГЛАС: Шта мислите о Луки Дончићу, познајете ли га лично и који су његови домети?

ТОДОРОВИЋ: Лука је одличан момак, дивно васпитан. Није полетио иако је свјестан свега шта га окружује. Игра невјероватно, већ сада је међу најбољим кошаркашима Европе. Желим да га видим како разваљује у НБА лиги.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана