Davor Perić - Rat zaustavio dominaciju Borca

Darko Grabovac
Davor Perić - Rat zaustavio dominaciju Borca

Banjaluka/Lijež - Bivši rukometaš Borca i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Davor Perić, koji godinama živi i radi u Belgiji, bio je član druge zlatne generacije velikana iz Gospodske ulice, koja je 19. maja 1991. godine osvojila Kup IHF.

Danas, 22 godine kasnije, sa sjetom priča o podvigu jedne mlade i darovite generacije rukometaša Borca koju je, nažalost, rat rasuo.

- Osvojili smo pehar da se pamti za sva vremena! Niko se nije nadao da možemo prigrabiti Kup IHF, pa ni mi rukometaši. Išli smo od utakmice do utakmice i eto posrećilo nam se da poslije one slavne generacije koja je 1976. godine osvojila Kup šampiona i mi donesemo jedan evropski trofej u Borčeve vitrine. I poslije 22 godine žive sjećanja na gotovo sve te utakmice i onu čuvenu u Moskvi protiv CSKA kada smo osvojili veliki pehar. U prvoj finalnoj utakmici u Banjaluci slavili smo sa 20:15, a u revanšu u Moskvi smo bili poraženi sa 23:24, što je bilo dovoljno za konačan trijumf - priča Perić.

Ističe da je tih dana bilo divno biti igrač Borca, da je pored sumorne svakodnevice nad kojom se nadvijao rat, rukomet na trenutak odagnao sve probleme.

- Svi su nas prepoznavali na ulicama, čestitali, tapšali po ramenima... Iduće, 1992. godine osvojili smo Kup Jugoslavije koji se tom našom pobjedom ugasio. Da nije bilo nesrećnog rata, vjerujem da bismo harali Jugoslavijom sljedećih godina - kaže Perić.

Stasiti Banjalučanin bio je i član reprezentacije Jugoslavije.

- Tada sam igrao sa Neđom Jovanovićem, Draganom Škrbićem, Igorom Butulijom, Acom Kneževićem, Nenadom Peruničićem...

Bila je to veoma snažna reprezentacija, čije je vrijeme tek dolazilo i koja je trebalo da se dokaže, ali su sankcije učinile svoje - kazao je Perić. 

Perića su potom rukometni putevi vodili preko Proletera, španskih Valensije, San Antonija i Altee, sve do Liježa, gdje danas uspješno gradi trenersku karijeru.

- U Belgiji sam se skrasio. Supruga Korin je Belgijanka, a u rukometnim vodama naslijedila me kćerka Tamara (13). Odlično igra i jedna je od najperspektivnijih igračica Liježa. Sin Luka (8) ima neke druge poglede na sport. Zadovoljan sam na svim poljima. Dugo sam bio igrač u Liježu, a sada vodim tu ekipu i pri vrhu smo u belgijskom prvenstvu - naglašava Perić.      

Još dodaje da je belgijski rukomet na amaterskim osnovama, tako da se još bavi privatnim poslom.

- Zato Borac pratim onoliko koliko mi obaveze dopuštaju i najradije se sjećam onih dana slave i uspjeha iz 1991. godine. U kontaktu sam sa bivšim saigračima. U mojoj ekipi imam dva igrača sa jugoslovenskih prostora, Marka Popivodu i Sašu Đokića, tako da sa njima i našim Banjalučaninom, poznatim trenerskim imenom Predragom Pecom Došenom, odagnavam nostalgiju. Okrenut sam poslu, porodici i rukometu, što me ispunjava - zaključio je na kraju Perić. 

Ekipa

Najiskusniji u Borcu koji je 1991. osvojio Kup IHF bio je Zlatan Arnautović, a zajedno sa Perićem tada su crveno-plavi dres nosili: Aleksandar Knežević, Jani Čop, Senjanin Maglajlija, Samir Nezirević, Andrej Golić, Dragan Marković, Goran Stupar, Draško Prtina, Mustafa Torlo i Mehmedalija Mulabdić. Trener je bio Velimir Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana