Dario Čojić, trener i osnivač Budućnosti iz Bijeljine: Menadžeri nam kradu djecu

Milan Zubović
Dario Čojić, trener i osnivač Budućnosti iz Bijeljine: Menadžeri nam kradu djecu

Bijeljina - Fabrika košarkaša iz Bijeljine radi punom parom i sezona koju polako privodi kraju može da bude opisana kao veoma uspješna.

Sve selekcije Budućnosti napravile su odlične rezultate, a posebno se ističe učinak seniorskog tima. Debitantski nastup u Prvoj ligi Republike Srpske krunisali su četvrtim mjestom na kraju ligaškog dijela i plasmanom u plej-of, gdje su nakon majstorice eliminisani od Borca. Osnivač i trener Budućnosti Dario Čojić ponosan je na učinak seniorskog sastava, kao i pionirskog koji je šampion Republike Srpske i treći u BiH.

- Ne volim rezultat preko noći iako smo dobro trenirali i igrali. Neki cilj na početku sezone morali smo imati, koji je bio vezan za opstanak, da bismo potom vidjeli da možemo i malo više pa smo zapeli i izborili polufinale plej-ofa. Namučili smo Borac iako nas je razbio u majstorici - izjavio je Čojić.

Priznao je da taj rezultat nije očekivao.

- Sa seniorima smo ušli u plej-of, što nismo očekivali, i uspjeli smo da afirmišemo klince. Napravili smo veliki rezultat koji dolazi do izražaja ako se zna da smo samo sa tri punoljetna igrača krenuli u sezoni. To su Aleksandar Vasilić, Jovica Kecman i Nebojša Erkić, da bi se na polusezoni pridružio Luka Jovanović. Nikola Radovanović, koji je 2003. godište, imao je bitnu ulogu u ekipi i ne znam da li je u nekom drugom timu košarkaš tog godišta uopšte bio u protokolu, a kamoli zaigrao minut. Planiramo da još podmladimo tim i naši zlatni pioniri trebalo bi da dobiju priliku u seniorskom sastavu. Među prvima tu su Velibor Milovanović i Viktor Blagovčanin - naglasio je Čojić.

Iako su godinama poznati po odličnom radu, za sada nemaju ambicija da napadaju Ligu BIH.

- Nemamo ambicija za tako nešto, i za goli opstanak bio bi nam potreban budžet od 250.000 maraka, što je u ovom trenutku nezamislivo. Ipak, ambiciozni smo da dovedemo igrače pa da radimo s njima i stvorimo sistem pa bismo za smiješne pare mogli da igramo u Ligi BiH - rekao je Čojić.

Velike probleme Čojiću prave menadžeri koji mu odvode talentovane igrače, protiv čega ne može da se bori.

- Kad je igrač maloljetan, ne možeš ništa da uradiš ukoliko želi da ide te ne postoje mehanizmi da ga zadržiš. Kada nam neko dijete stigne, njegovi roditelji u nas gledaju kao u boga, što obično prestane kada dođu menadžeri i već sada desetak njih nam je “nad glavom” koji hoće da nam ukradu djecu. Oni se obično pojavljuju u skupim džipovima i obećavaju kule i vile pa na te priče roditelji brzo nasjedaju vjerujući da će njihovo dijete preko noći postati vrhunski košarkaš koji će brzo otići u NBA ligu i zaraditi ogromne pare. Nisu ni svjesni koliko to nije tačno, ali je uvijek ljepše slušati menadžere i njihove priče, nego mene koji govorim o teškim treninzima - istakao je Čojić.

Posljednji primjer za to­ je Nikola Radovanović koji je prešao u Partizan, a prije njega Boriša Simanić je otišao u Crvenu zvezdu, dok je i Njegoš Sikiraš prošao školu Budućnosti. Žalba zbog odlaska Radovanovića je u postupku rješavanja.

- To je sada na FIBA sudu i poslije Evropskog prvenstva za kadete, na kojem će Nikola igrati za reprezentaciju Srbije, biće donesena konačan odluka, nadamo se u našu korist - kazao je Čojić.

Spartanski kamp

Takmičarski dio sezone je završen i sedmi mjesec biće slobodan za igrače, dok sada rade na organizaciji individualnog kampa koji će trajati cijelog jula.

- Biće to spartanski kamp na kojem će se krvavo raditi i ko hoće da dođe samo na druženje, bolje mu je da ne dolazi. Neće to biti nikakav komercijalni kamp samo reda radi - kazao je Čojić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana