Čelikovi problemi šansa za Krupu

Darko Pašagić
Čelikovi problemi šansa za Krupu

Banjaluka - Iako je takmičarski praktično izgubila šanse da ostane u Premijer ligi, Krupa bi i naredne sezone mogla igrati u eliti, ako na vrijeme promijeni vještačku podlogu na terenu, koja je bila jedini razlog što nije dobila licencu od Prvostepene komisije za licenciranje.

Kao što je poznato, uz Krupu licencu nisu dobili Sloboda i Čelik, ali kod ova dva kluba riječ je o nagomilanim dugovanjima iz prethodnog perioda. U posebno teškoj situaciji su Zeničani, koji bi u narednih nekoliko dana trebalo da izmire iznos veći od 250.000 maraka.

Ukoliko to ne uspije, a prema informacijama koje dolaze sa “Bilinog polja”, teško da će dobiti trku sa vremenom i pronaći pomenutu sumu, ekipa Slobodana Starčevića zauzeće njihovo mjesto. U članu 40. Pravilnika o licenciranju klubova jasno je preciziran način popunjavanja lige. Ukoliko jedan tim ne dobije licencu umjesto njega pravo učešća stiče klub koji po plasmanu nije obezbijedio učešće, ali posjeduje licencu. Kako su čelnici Krupe počeli da rješavaju problem sa terenom i vjeruju da će proći monitoring Drugostepene komisije, jasno je da bi klub iz kanjona Vrbasa prema tom parametru zadržao status premijerligaša. Predsjednik Krupe Draško Ilić ipak više gleda u svoje dvorište.

- Ne razmišljamo šta će uraditi Sloboda i Čelik, bitno nam je da mi riješimo svoj problem. Već spremamo žalbu Drugostepenoj komisiji. U planu smo imali zamjenu podloge, koja je dotrajala i već smo našli firmu za izvođenje radova. Jedino što još nije dogovoreno je da li ćemo postavljati ponovo vještačku ili prirodnu travu. Dok čekamo rasplet situacije u vezi sa dobijanjem licenci, treba da odigramo pošteno do kraja, kao i do sada - naglasio je Ilić.

Klubovi koji nisu dobili licencu treba da do sredine naredne sedmice dostave žalbu Drugostepenoj komisiji i da u njoj predoče način rješavanja spornih pitanja zbog kojih nisu dobili zeleno svjetlo od Prvostepene komisije. Drugostepena komisija za licenciranje zasjedaće 24. maja ili tri dana kasnije, 27. maja.

FS BiH: Više nema praštanja

Fudbalski savez BiH izdao je saopštenje u kojem je objasnio da postupak izdavanja licenci za klubove Premijer lige vodi prvostepena i drugostepena komisija saveza.

- Rad ovih komisija je potpuno nezavisan i iz tog razloga nijedna odluka nadležnih tijela ne može, a i ne smije, biti donesena bez potpunog sagledavanja činjeničnog stanja, ispitana i provjerena po svim segmentima razmatranja u skladu sa UEFA pravilnicima. UEFA je uspostavila monitoring kojim se nadzire rad svih asocijacija članica, što se posebno odnosi na proces licenciranja i rad klubova. Zato još jednom naglašavamo da je FS BiH jedino mjesto odlučivanja, mjesto gdje će svaka komisija donijeti odluku na osnovu dostavljenih činjenica, uz dosljednu primjenu propisa, jednakog i primjenjivog za svaku zainteresovanu stranu - navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana