Челикови проблеми шанса за Крупу

Дарко Пашагић
Челикови проблеми шанса за Крупу

Бањалука - Иако је такмичарски практично изгубила шансе да остане у Премијер лиги, Крупа би и наредне сезоне могла играти у елити, ако на вријеме промијени вјештачку подлогу на терену, која је била једини разлог што није добила лиценцу од Првостепене комисије за лиценцирање.

Као што је познато, уз Крупу лиценцу нису добили Слобода и Челик, али код ова два клуба ријеч је о нагомиланим дуговањима из претходног периода. У посебно тешкој ситуацији су Зеничани, који би у наредних неколико дана требало да измире износ већи од 250.000 марака.

Уколико то не успије, а према информацијама које долазе са “Билиног поља”, тешко да ће добити трку са временом и пронаћи поменуту суму, екипа Слободана Старчевића заузеће њихово мјесто. У члану 40. Правилника о лиценцирању клубова јасно је прецизиран начин попуњавања лиге. Уколико један тим не добије лиценцу умјесто њега право учешћа стиче клуб који по пласману није обезбиједио учешће, али посједује лиценцу. Како су челници Крупе почели да рјешавају проблем са тереном и вјерују да ће проћи мониторинг Другостепене комисије, јасно је да би клуб из кањона Врбаса према том параметру задржао статус премијерлигаша. Предсједник Крупе Драшко Илић ипак више гледа у своје двориште.

- Не размишљамо шта ће урадити Слобода и Челик, битно нам је да ми ријешимо свој проблем. Већ спремамо жалбу Другостепеној комисији. У плану смо имали замјену подлоге, која је дотрајала и већ смо нашли фирму за извођење радова. Једино што још није договорено је да ли ћемо постављати поново вјештачку или природну траву. Док чекамо расплет ситуације у вези са добијањем лиценци, треба да одиграмо поштено до краја, као и до сада - нагласио је Илић.

Клубови који нису добили лиценцу треба да до средине наредне седмице доставе жалбу Другостепеној комисији и да у њој предоче начин рјешавања спорних питања због којих нису добили зелено свјетло од Првостепене комисије. Другостепена комисија за лиценцирање засједаће 24. маја или три дана касније, 27. маја.

ФС БиХ: Више нема праштања

Фудбалски савез БиХ издао је саопштење у којем је објаснио да поступак издавања лиценци за клубове Премијер лиге води првостепена и другостепена комисија савеза.

- Рад ових комисија је потпуно независан и из тог разлога ниједна одлука надлежних тијела не може, а и не смије, бити донесена без потпуног сагледавања чињеничног стања, испитана и провјерена по свим сегментима разматрања у складу са УЕФА правилницима. УЕФА је успоставила мониторинг којим се надзире рад свих асоцијација чланица, што се посебно односи на процес лиценцирања и рад клубова. Зато још једном наглашавамо да је ФС БиХ једино мјесто одлучивања, мјесто гдје ће свака комисија донијети одлуку на основу достављених чињеница, уз досљедну примјену прописа, једнаког и примјењивог за сваку заинтересовану страну - наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана