Čelendžer Srpska open: Đere prvi nosilac, ne i najveća zvijezda

Dušan Repija
Čelendžer Srpska open: Đere prvi nosilac, ne i najveća zvijezda

Banjaluka - Srpski teniser Laslo Đere biće prvi nosilac na 17. čelendžeru u Banjaluci koji od ove godine nosi ime Srpska open, ali će ipak prve zvijezde biti Janko Tipsarević Tomaž Beluči.

Dvojica iskusnih tenisera svojevremeno su se nosili sa najboljim na svijetu, ali su zbog povreda sada daleko od vrha. Sada pokušavaju da se vrate tamo gdje su nekada bili, pa su im organizatori turnira sa zadovoljstvom uručili specijalne pozivnice. Ustaljena praksa je da vajld kard za glavni žrijeb dobije bar jedan mladi teniser iz Srbije, ovaj put to će biti Marko Miladinović, a četvrta je otišla na adresu Japanca Kenta Tagašire.

Iako je Đere, koji ove sezone igra tenis života, jedini prijavljeni teniser iz prvih 100, među 32 igrača naći će se dosta poznatih i priznatih imena, a među njima su Pablo Anduhar, Karlos Berlok, Peđa Krstin, Marko Trungeliti... Pažnju treba da obratimo i na mladu britansku nadu Džeja Klarka.

- U slučaju da Đere dogura do kraja, ući će među 80 najboljih igrača svijeta, što bi mu bio najbolji renking karijere - rekao je menadžer turnira Ozren Đurđević.

Nagradni fond ove godine iznosi 85.000 evra plus hospitaliti, a pobjednik će postati bogatiji za 12.250 evra i 100 bodova, deset više nego što donosi plasman u treće kolo grend slem turnira.

- Lično mi je najdraže što smo dali pozivnicu Tipsareviću, momku koji je bio među deset na svijetu i igrao završni masters u Londonu. Kada bih mogao da biram, želio bih da upravo on i Beluči odigraju finale, jer bi to bio spektakl - rekao je direktor TK “Mladost” Siniša Simeunović.

Glavni turnir počinje 10. septembra, a finale je 18, dok kvalifikacije počinju dva dana ranije.

Marterer ne brani krunu

Prošlogodišnji pobjednik Nijemac Mihael Marterer neće braniti pehar u Banjaluci, tako da uopšte nema mogućnosti da bude prekinuta tradicija. Naime, nijedan igrač do sada nije odbranio titulu, tako da turnir ima 15 različitih osvajača, jer prvo izdanje zbog vremenskih uslova nije dalo pobjednika, pa su nagradu podijelili Tomas Berend i Verner Ešauer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana