Brčko centar atletske Evrope

Dušan Repija
Brčko centar atletske Evrope

Brčko - Centralni događaj evropske atletike u subotu će biti Brčko koje je 22. put domaćin Vidovdanske trke, jedne od najjačih u ovom dijelu Evrope.

Ulice ovog grada vrvjeće od trkača svih uzrasta, a program u 16.40 otvaraju bebe. Organizatori su odlučili da se najmlađi stanovnici ovog grada koji imaju manje od 15 mjeseci oprobaju u puzanju, a pripremili su im i zanimljive nagrade. Otvaranje takmičenja sigurno će privući veliki broj gledalaca, a Brčaci će do seniorske trke koja počinje u 18:55 časova uživati i u nadmetanjima predškolaraca i školaraca. Sam pogled na startnu listu otkriva koncentraciju kvaliteta kao malo gdje u regionu. Meteorolozi su najavili dobro vrijeme, a imena trkača nagovještavaju da je u opasnosti i rekord trke koji iznosi 28:11,00 minuta. Učešće je potvrdilo 20 atletičara i atletičarki koji u ovom trenutku imaju olimpijsku normu. 

- Nastupiće ponajbolji Evropljanin Rumun Nikolae Soare, koji ima rezultat na deset kilometara od 28:25,00 minuta ove sezone i očekujemo njegovu borbu sa sjajnim Kenijcem Mozesom Kibetom, koji je prije sedam dana istrčao sličan rezultat. Po meni oni su favoriti, ali bilo ko sa liste elitnih trkača može da bude prvi - rekao je direktor trke Borislav Đurđević.

Najveći favorit ženske trke je Kenijka Lilijan Dželaget, ali su u sjajnoj formi i Katsjarina Šaban-Karnejenko iz Bjelorusije, te Italijanka Fatna Mauri.

- Sve djevojke su spremne da istrče ispod 32 minuta što je vrlo respektabilan rezultat. U odličnoj formi je i Hrvatica Bojana Bjeljac, a nastupiće i jedna od najboljih dugoprugašica iz Srbije u ovom momentu Teodora Simović.  Od naše Lusije Kimani takođe očekujemo da se umiješa u raspodjelu vodećih mjesta - rekao je Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana