“Borik” spreman za spektakl

Nikola Lučić
“Borik” spreman za spektakl

Banjaluka - Dugo je Banjaluka čekala da na djelu vidi aktuelne šampionke Evrope, odbojkašice Srbije, a sada je konačno došao i taj trenutak.

Istinski odbojkaški spektakl zakazan je za 17 časova u dvorani “Borik”, kada će prijateljsku utakmicu odigrati Srbija i Bugarska. Karte za meč odavno su podijeljene i, s obzirom na interesovanje, utisak je da bi kapacitet Gradskog stadiona u Banjaluci bio mali da primi sve one koji na djelu žele vidjeti Tijanu Bošković, Brankicu Mihajlović i ostale srpske “gracije”. S obzirom na to da su bazični dio priprema odradile na Palama, odbojkašice poručuju da se u Banjaluci i Republici Srpskoj osjećaju kao kod kuće iako će prvi put igrati pred banjalučkom publikom.

- Iako zvuči kao fraza, stvarno se u Republici Srpskoj osećamo kao kod kuće. Biće nam veliko zadovoljstvo prvi put igrati u Banjaluci i zaista imamo samo riječi hvale za organizaciju. Na Palama je akcenat bio na radu u teretani, a sada polako dolazi red i na odigravanje prijateljskih utakmica. Još nismo u najboljoj formi, ali daćemo sve od sebe da se predstavimo u najboljem svetlu i na kraju ostvarimo pobedu. Bugarska je sasvim adekvatan protivnik za ovu fazu priprema - rekla je kapiten Srbije Maja Ognjenović.

Banjaluka je pravo mjesto za odigravanje jedne utakmice pred tako veliko takmičenje poput Svjetskog prvenstva, poručio je Aleksandar Vladisavljev, trener u stručnom štabu selektora Zorana Terzića.

- Posle mesec i po veoma teškog i obimnog rada, konačno je došao red da proverimo šta smo mi to radili na Palama i gde se u ovom trenutku nalazimo. Ove godine odlučili smo da odigramo nešto manje prijateljskih utakmica i da radom u sali dođemo do najbolje forme, čiji se zenit očekuje na samom šampionatu. Devojkama će sasvim sigurno dobro doći promena u ritmu treninga i mislim da je Bugarska protivnik po meri. Prema informacijama, tribine će biti ispunjene do poslednjeg mesta i drago mi je što će navijači doći da nas vide na delu - rekao je Vladisavljev.

Fasciniran prijemom i samom organizacijom je i predsjednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić, koji je rekao da i muška i ženska selekcija uvijek imaju najviše ciljeve na najvećim svjetskim smotrama.

- Konačno smo dočekali dan o kojem se dugo pričalo i maštalo. Pohvalio bih i uslove na Palama, a u Srbiji nemamo takav kompleks. Sama utakmica ima veliki značaj, Bugarska je odbojkaška sila iako je ekipa podmlađena i pravi su protivnik za ovu fazu priprema. Utakmica nije “pro forme” nego je ozbiljna i koristiće nam u daljem brušenju forme za Svetsko prvenstvo. Ciljevi na šampionatu su uvek najviši. To se ne menja u prethodnih 25 godina. Želimo da ekipa bude na najvišem nivou. Neću da pričam o tome koju poziciju ćemo zauzeti jer smatram da je to pristup koji treba izbeći. Najbitnije je da tim na kraju šampionata može reći da je dao svoj maksimum. Postoji dosta jakih reprezentacija, sistem takmičenja je dug i naporan - rekao je Gajić.

Predsjednik Odbojkaškog saveza Republike Srpske Milutin Popović rekao je da je predstojeći meč na neki način finale odbojkaškog ljeta u Republici Srpskoj.

- Imali smo odbojkaški kamp na Palama na najvišem nivou, uslijedile su pripreme seniorki i seniora Srbije i to je uvijek u funkciji popularizacije sporta u RS i BiH. Imali smo i dva otvorena treninga tamo i sada dolazi ovaj meč za koji vlada veliko interesovanje. Najveći problem imamo sa kartama jer jako veliki broj navijača želi da prisustvuje meču. Oni koji dođu prisustvovaće pravom spektaklu - rekao je Popović.

Priliku da poželi sreću odbojkašicama pred SP iskoristio je i pomoćnik ministra za kulturu, omladinu i sport RS Dragan Jaćimović.

- Siguran sam da će dvorana “Borik” biti premala da primi sve one koji vole sport, a pogotovo odbojku. Potrudili smo se da napravimo odlične uslove za reprezentacije Srbije i Bugarske. Zahvalio bih reprezentativkama i predsjednicima saveza i siguran sam da nas očekuje spektakl - rekao je Jaćimović.

Selektor Bugarske Ivan Petkov poručio je da je ovaj period veoma važan za njegovu selekciju, naglasivši da je Srbija jedna od najboljih svjetskih reprezentacija.

- Zahvalio bih na pozivu, uvijek ćemo se rado odazvati. Danas igramo protiv vrhunske ekipe i naravno da se nadamo pobjedi - rekao je Petkov.

Priznanja Tijani i Brankici

Predsjednik Odbojkaškog saveza Republike Srpske Milutin Popović uručio je priznanja Tijani Bošković i Brankici Mihajlović za veliki doprinos odbojci i popularizaciji ovog sporta u Republici Srpskoj. S obzirom na to da je Brankica iz Brčkog, a Tijana iz Bileće, one su poručile da im je velika čast što su dobile ovakvo priznanje te da će i dalje nastaviti u istom ritmu. One su istakle da je bila ideja da utakmica bude odigrana u Banjaluci.

Šampion u “hramu sporta”

Nakon što je dvorana “Borik” prethodnih godina ugostila muške i ženske reprezentacije košarkaških i rukometnih selekcija Srbije, Novaka Đokovića i Viktora Troickog, koji su igrali egzibicioni meč 2009. godine, red je došao i na odbojkašice Srbije. Međutim, to, po svemu sudeći, neće biti sve jer su odbojkaški savezi RS i Srbije najavili da bi već naredne ili za dvije godine meč u “Boriku” mogli da odigraju i odbojkaši Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana