“Борик” спреман за спектакл

Никола Лучић
“Борик” спреман за спектакл

Бањалука - Дуго је Бањалука чекала да на дјелу види актуелне шампионке Европе, одбојкашице Србије, а сада је коначно дошао и тај тренутак.

Истински одбојкашки спектакл заказан је за 17 часова у дворани “Борик”, када ће пријатељску утакмицу одиграти Србија и Бугарска. Карте за меч одавно су подијељене и, с обзиром на интересовање, утисак је да би капацитет Градског стадиона у Бањалуци био мали да прими све оне који на дјелу желе видјети Тијану Бошковић, Бранкицу Михајловић и остале српске “грације”. С обзиром на то да су базични дио припрема одрадиле на Палама, одбојкашице поручују да се у Бањалуци и Републици Српској осјећају као код куће иако ће први пут играти пред бањалучком публиком.

- Иако звучи као фраза, стварно се у Републици Српској осећамо као код куће. Биће нам велико задовољство први пут играти у Бањалуци и заиста имамо само ријечи хвале за организацију. На Палама је акценат био на раду у теретани, а сада полако долази ред и на одигравање пријатељских утакмица. Још нисмо у најбољој форми, али даћемо све од себе да се представимо у најбољем светлу и на крају остваримо победу. Бугарска је сасвим адекватан противник за ову фазу припрема - рекла је капитен Србије Маја Огњеновић.

Бањалука је право мјесто за одигравање једне утакмице пред тако велико такмичење попут Свјетског првенства, поручио је Александар Владисављев, тренер у стручном штабу селектора Зорана Терзића.

- После месец и по веома тешког и обимног рада, коначно је дошао ред да проверимо шта смо ми то радили на Палама и где се у овом тренутку налазимо. Ове године одлучили смо да одиграмо нешто мање пријатељских утакмица и да радом у сали дођемо до најбоље форме, чији се зенит очекује на самом шампионату. Девојкама ће сасвим сигурно добро доћи промена у ритму тренинга и мислим да је Бугарска противник по мери. Према информацијама, трибине ће бити испуњене до последњег места и драго ми је што ће навијачи доћи да нас виде на делу - рекао је Владисављев.

Фасциниран пријемом и самом организацијом је и предсједник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић, који је рекао да и мушка и женска селекција увијек имају највише циљеве на највећим свјетским смотрама.

- Коначно смо дочекали дан о којем се дуго причало и маштало. Похвалио бих и услове на Палама, а у Србији немамо такав комплекс. Сама утакмица има велики значај, Бугарска је одбојкашка сила иако је екипа подмлађена и прави су противник за ову фазу припрема. Утакмица није “про форме” него је озбиљна и користиће нам у даљем брушењу форме за Светско првенство. Циљеви на шампионату су увек највиши. То се не мења у претходних 25 година. Желимо да екипа буде на највишем нивоу. Нећу да причам о томе коју позицију ћемо заузети јер сматрам да је то приступ који треба избећи. Најбитније је да тим на крају шампионата може рећи да је дао свој максимум. Постоји доста јаких репрезентација, систем такмичења је дуг и напоран - рекао је Гајић.

Предсједник Одбојкашког савеза Републике Српске Милутин Поповић рекао је да је предстојећи меч на неки начин финале одбојкашког љета у Републици Српској.

- Имали смо одбојкашки камп на Палама на највишем нивоу, услиједиле су припреме сениорки и сениора Србије и то је увијек у функцији популаризације спорта у РС и БиХ. Имали смо и два отворена тренинга тамо и сада долази овај меч за који влада велико интересовање. Највећи проблем имамо са картама јер јако велики број навијача жели да присуствује мечу. Они који дођу присуствоваће правом спектаклу - рекао је Поповић.

Прилику да пожели срећу одбојкашицама пред СП искористио је и помоћник министра за културу, омладину и спорт РС Драган Јаћимовић.

- Сигуран сам да ће дворана “Борик” бити премала да прими све оне који воле спорт, а поготово одбојку. Потрудили смо се да направимо одличне услове за репрезентације Србије и Бугарске. Захвалио бих репрезентативкама и предсједницима савеза и сигуран сам да нас очекује спектакл - рекао је Јаћимовић.

Селектор Бугарске Иван Петков поручио је да је овај период веома важан за његову селекцију, нагласивши да је Србија једна од најбољих свјетских репрезентација.

- Захвалио бих на позиву, увијек ћемо се радо одазвати. Данас играмо против врхунске екипе и наравно да се надамо побједи - рекао је Петков.

Признања Тијани и Бранкици

Предсједник Одбојкашког савеза Републике Српске Милутин Поповић уручио је признања Тијани Бошковић и Бранкици Михајловић за велики допринос одбојци и популаризацији овог спорта у Републици Српској. С обзиром на то да је Бранкица из Брчког, а Тијана из Билеће, оне су поручиле да им је велика част што су добиле овакво признање те да ће и даље наставити у истом ритму. Оне су истакле да је била идеја да утакмица буде одиграна у Бањалуци.

Шампион у “храму спорта”

Након што је дворана “Борик” претходних година угостила мушке и женске репрезентације кошаркашких и рукометних селекција Србије, Новака Ђоковића и Виктора Троицког, који су играли егзибициони меч 2009. године, ред је дошао и на одбојкашице Србије. Међутим, то, по свему судећи, неће бити све јер су одбојкашки савези РС и Србије најавили да би већ наредне или за двије године меч у “Борику” могли да одиграју и одбојкаши Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана