Borčeva trka sa vremenom

Darko Pašagić
Borčeva trka sa vremenom

Banjaluka - Na današnjoj sjednici Drugostepene komisije za licenciranje FS BiH pašće odluka o tome da li će Borac dobiti licencu, a samo nekoliko časova pred njen početak čelnici Banjalučana još nisu ispunili sve što je od njih traženo.

Klub sa Gradskog stadiona morao bi danas do 11 časova da u savez dostavi potvrdu da je riješio dugovanja u iznosu od blizu 750.000 maraka ili, ako ništa drugo, za njih napravio bar reprogram. Ali, kako su stvari stajale sinoć prilikom zaključivanja ovog broja “Glasa Srpske”, od toga su bili miljama daleko.

Kao što je poznato, najveći dio duga, čak 594.000 maraka je prema FK “Džaja”, dok je preostalih nešto više od 150.000 dug prema bivšim igračima, zaposlenima u radnoj zajednici, pojedinim preduzećima...

- Ovaj manji dio smo riješili, jer smo nešto platili, a sa nekim od povjerilaca napravili reprogram. Međutim, to nam neće ništa vrijedjeti ako ne bude dogovora sa vlasnikom “Džaje” Milivojem Glišićem. Razgovarali smo u više navrata, približili smo stavove, ali Glišiću ne možemo da damo čvrstu garanciju za redovnost isplate, jer nam je račun blokiran. Nudili smo nekoliko drugih alternativa, ali on samo traži čvrste garancije. Nastavićemo razgovore i nadam se da ćemo se ipak uspjeti dogovoriti - naglasio je potpredsjednik Borca Vico Zeljković.

Dug prema “Džaji” poslije više od 20 godina je konačan i ne može se više osporavati, jer je presuda postala izvršna. Glišić tvrdi da juče nije bilo razgovora i da on nije taj koji će moliti čelnike Banjalučana za nastavak pregovora, već da su oni ti koji su u “cajtnotu”.

- Meni se nikuda ne žuri, ali njima ističe vrijeme. Istina je da smo preksinoć razgovarali do duboko u noć i istina je da smo malo približili stavove. Ali, mnogo puta sam izvaran od prethodnih uprava Borca, tako da sada ništa ne želim potpisati bez garancije. Mnogi me smatraju neprijateljem “crveno-plavih”, ali to nije istina. Samo želim da naplatim nešto što sam trebao još prije više godina - rekao je Glišić.

Bilo kako bilo, sve će biti poznato poslije današnje sjednice. Ukoliko u FS BiH sa Gradskog stadiona budu dostavljene sve potvrde o isplaćenim dugovanjima ili o dogovorenim reprogramima, Borac će dobiti licencu, što automatski znači da će se i naredne sezone takmičiti u Premijer ligi BiH. U suprotnom, od licence neće biti ništa, a to znači da će Banjalučani od jeseni ponovo igrati u Prvoj ligi Republike Srpske. Bio bi to presedan, jer se nikada do sada nije desilo da jedan klub na ovakav način ne stekne pravo nastupa.

Najvjerovatnije bi ga zamijenila ekipa iz Prve lige Republike Srpske, koja to mjesto zauzima po tabeli, ali i koja bi mogla da dobije licencu, naravno ako ispunjava uslove, po skraćenom postupku. Šampionat Srpske još nije završen, ali je po sadašnjem stanju na tabeli evidentno da će Zvijezda 09 biti novi premijerligaš. Iza nje su trenutno Rudar Prijedor, Drina i Slavija, sve tri bivša premijerligaša, i sigurno je da bi među njima trebalo tražiti novog člana elite za sezonu 2018/19.

GOŠK bezbjedan

Licence Prvostepene komisije za licenciranje FS BiH, osim Borca, nisu dobili još Sloboda, GOŠK, Čelik i Vitez. Zbog selidbe u niži rang Zeničani i Vitežani najvjerovatnije nisu ni aplicirali za Drugostepenu komisiju, GOŠK je već ispunio sve obaveze koje je trebalo, da ispuni, dok Tuzlaci, baš kao i Banjalučani imaju velikih problema zbog neizmirenih obaveza i pitanje je šta će se danas desiti. Ukoliko bi se desilo da ni Borac ni Sloboda ne dobiju licencu, prema nezvaničnim informacijama iz saveza u Sarajevu, ne bi se tražile alternative već bi Premijer liga za narednu sezonu automatski bila smanjena na deset članova i igralo bi se po četvorokružnom sistemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana