Борчева трка са временом

Дарко Пашагић
Борчева трка са временом

Бањалука - На данашњој сједници Другостепене комисије за лиценцирање ФС БиХ пашће одлука о томе да ли ће Борац добити лиценцу, а само неколико часова пред њен почетак челници Бањалучана још нису испунили све што је од њих тражено.

Клуб са Градског стадиона морао би данас до 11 часова да у савез достави потврду да је ријешио дуговања у износу од близу 750.000 марака или, ако ништа друго, за њих направио бар репрограм. Али, како су ствари стајале синоћ приликом закључивања овог броја “Гласа Српске”, од тога су били миљама далеко.

Као што је познато, највећи дио дуга, чак 594.000 марака је према ФК “Џаја”, док је преосталих нешто више од 150.000 дуг према бившим играчима, запосленима у радној заједници, појединим предузећима...

- Овај мањи дио смо ријешили, јер смо нешто платили, а са неким од повјерилаца направили репрограм. Међутим, то нам неће ништа вриједјети ако не буде договора са власником “Џаје” Миливојем Глишићем. Разговарали смо у више наврата, приближили смо ставове, али Глишићу не можемо да дамо чврсту гаранцију за редовност исплате, јер нам је рачун блокиран. Нудили смо неколико других алтернатива, али он само тражи чврсте гаранције. Наставићемо разговоре и надам се да ћемо се ипак успјети договорити - нагласио је потпредсједник Борца Вицо Зељковић.

Дуг према “Џаји” послије више од 20 година је коначан и не може се више оспоравати, јер је пресуда постала извршна. Глишић тврди да јуче није било разговора и да он није тај који ће молити челнике Бањалучана за наставак преговора, већ да су они ти који су у “цајтноту”.

- Мени се никуда не жури, али њима истиче вријеме. Истина је да смо прексиноћ разговарали до дубоко у ноћ и истина је да смо мало приближили ставове. Али, много пута сам изваран од претходних управа Борца, тако да сада ништа не желим потписати без гаранције. Многи ме сматрају непријатељем “црвено-плавих”, али то није истина. Само желим да наплатим нешто што сам требао још прије више година - рекао је Глишић.

Било како било, све ће бити познато послије данашње сједнице. Уколико у ФС БиХ са Градског стадиона буду достављене све потврде о исплаћеним дуговањима или о договореним репрограмима, Борац ће добити лиценцу, што аутоматски значи да ће се и наредне сезоне такмичити у Премијер лиги БиХ. У супротном, од лиценце неће бити ништа, а то значи да ће Бањалучани од јесени поново играти у Првој лиги Републике Српске. Био би то преседан, јер се никада до сада није десило да један клуб на овакав начин не стекне право наступа.

Највјероватније би га замијенила екипа из Прве лиге Републике Српске, која то мјесто заузима по табели, али и која би могла да добије лиценцу, наравно ако испуњава услове, по скраћеном поступку. Шампионат Српске још није завршен, али је по садашњем стању на табели евидентно да ће Звијезда 09 бити нови премијерлигаш. Иза ње су тренутно Рудар Приједор, Дрина и Славија, све три бивша премијерлигаша, и сигурно је да би међу њима требало тражити новог члана елите за сезону 2018/19.

ГОШК безбједан

Лиценце Првостепене комисије за лиценцирање ФС БиХ, осим Борца, нису добили још Слобода, ГОШК, Челик и Витез. Због селидбе у нижи ранг Зеничани и Витежани највјероватније нису ни аплицирали за Другостепену комисију, ГОШК је већ испунио све обавезе које је требало, да испуни, док Тузлаци, баш као и Бањалучани имају великих проблема због неизмирених обавеза и питање је шта ће се данас десити. Уколико би се десило да ни Борац ни Слобода не добију лиценцу, према незваничним информацијама из савеза у Сарајеву, не би се тражиле алтернативе већ би Премијер лига за наредну сезону аутоматски била смањена на десет чланова и играло би се по четворокружном систему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана