Borac nastavlja sa radom

Dušan Repija
Borac nastavlja sa radom

Banjaluka - Apel ili, bolje rečeno, vapaj čelnika Borac m:tela, koji su juče obustavili rad svih selekcija, vrlo brzo je urodio plodom pa su republičke institucije, po ko zna koji put, pritekle u pomoć najvećem klubu na ovim prostorima.

Saopštenje “crveno-plavih” u kojem navode da je moguć i najcrnji scenario - gašenje kluba, zabrinulo je sve kojima su ove boje u srcu, a koje su poznate i priznate mnogo šire od okvira Srpske i BiH. Kao i većina sportskih simbola bivše Jugoslavije, i Banjalučani godinama pokušavaju da stanu na zdrave osnove, ali su dugovi, infrastruktura i ostale popratne potrebe za funkcionisanje modernog kluba tas na vagi koji uvijek prevagne ka dolje, a ne kako bi trebalo. Direktor kluba Vladimir Branković je zahvalio vladi Srpske, koja je odobrila 100.000 maraka jednokratne pomoći, te predsjedniku Miloradu Dodiku, kao i pomoćniku ministra sporta Draganu Jaćimoviću. Ipak, svjestan je da je ovo samo bajpas, te da je za konačno ozdravljenje sporta potrebno pronaći sistemska rješenja.

- S jedne strane smo srećni što je naš apel vrlo brzo dao rezultat, a s druge tužni što se ovakve stvari ponavljaju. Već mnogo puta sam ponovio da je potreban zakon o sportu koji bi regulisao oblast odgovornosti funkcionera klubova. Ovako se vrtimo u krug, jer ne postoje instrumenti da onaj ko odvuče klub u dubiozu za to odgovara - rekao je Branković.

Prema njegovim riječima, kap koja je prelila čašu za ovakvu reakciju bila je ta što selekcije nemaju adekvatan prostor za treniranje, te činjenica da je zbog besparice nastup u Čelendž kupu bio pod velikim znakom pitanja. Novac potreban za rješavanje tekućih obaveza prethodnih dana sa računa je “povukla” Poreska uprava (27.000 KM), dok je na PDV otišla 31.000 maraka.

- Uz obećanu pomoć moći ćemo nesmetano da nastavimo sa radom, a dvomeč sa Bakuom više nije neizvjestan. Pokrenućemo inicijativu u narednom periodu da zajedno sa nadležnim potražimo sistemsko rješenje kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija - rekao je Branković i dodao da će na današnjoj pres-konferenciji biti poznato više detalja o svemu.

Dugogodišnji prvotimac Srđan Trivundža ne slaže se sa pojedinim potezima aktuelne uprave.

- Tragedija je što oni uvijek traže krivca u drugima, a ne gledaju svoj rad i svoje greške. Ovo je priča koja se ponavlja iz godine u godinu. Borac je bio i u većim problemima i nikada nije slao ovako negativnu sliku - rekao je Trivundža.

Malić: Borac ne može da se ugasi

Nekadašnjeg kapitena i čovjeka sa najviše nastupa u istoriji kluba Gorana Malića iznenadila je vijest o obustavi rada, pa je i prije informacije da stiže pomoć naglasio da Borac ne može i ne smije da se ugasi.

- Van svake pameti je da se desi tako nešto. Mislim da je ovakav potez uprave vid borbe za preživljavanje, jer i dalje vjerujem da Borac nikada neće biti ugašen. Borac je i tokom ratnog vihora predstavljao Srpsku u svijetu, prije potpisa Dejtonskog sporazuma imali smo turneju u Francuskoj, a tada je, priznaćete, ipak bilo mnogo teže vrijeme nego sada - istakao je Malić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana