Бициклистичка трка Београд-Бањалука 2018: Стижу профи екипе из Русије и Италије

Душан Репија
Бициклистичка трка Београд-Бањалука 2018: Стижу профи екипе из Русије и Италије

Бањалука - Бициклистичка трка "Београд-Бањалука 2018" ове године биће квалитетнија за двије професионалне екипе јер су долазак најавили руски Гаспром и италијански Бардиани.

Пошто је од ове године Свјетска бициклистичка унија (УЦИ) трку сврстала у вишу категорију (2.1) то је одмах привукло квалитетније екипе.

- Гаспром је најјача руска екипа која наступа на Тур де Франсу, Ђиро ди Италији и њен долазак много нам значи. Професионалне екипе до сада нису учествовале јер нисмо били прва категорија, али како растемо квалитет учесника се повећава. Италијански Бардиани такође је професионални тим, веома добар, а поред бројних врхунских возача очекујемо наступ Виталија Бутса који је 2016. славио на једној од наших трка - рекао је директор трке Владимир Куваља.

Прије саме трке руски тим боравиће неколико дана у Бањалуци, а у град на Врбасу стићи ће након трка у Хрватској па није познато у каквом саставу ће наступити. Тимови се полако пријављују и за сада их има 13 док су долазак најавиле екипе из Тајланда и Кине. Иако је трка још 2013. године пребачена у вишу категорију проблеме су јој представљале финансије што је поправљено током година.

- Сада ће побједник добити три пута више бодова него је то раније био случај, а већи је и наградни фонд. Организација трке у вишој категорију је кудикамо скупља па нам је потребно 200.000 марака и сада тражимо спонзора жуте мајице док поједине екипе, попут Скаја, траже много боље услове које ћемо покушати да обезбиједимо - додао је Куваља.

Старт и циљ

Трка "Београд-Бањалука" на програму је од 27. до 29. априла и доживјеће своје 12. издање. Први пут биће вожена као етапна и старт је у главном граду Србије, а циљ у највећег граду Српске. Један од домаћина поново ће бити Теслић док су у току преговори да караван прође кроз Брчко као што је то био случај протеклих година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана