Banjaluka u rangu svjetskih metropola

Dušan Repija
Banjaluka u rangu svjetskih metropola

Banjaluka - Više od 100 maratonaca i četiri puta više polumaratonaca do sada je prijavljeno za prvi banjalučki noćni “Dukat fit maraton”, tako da je već sada sigurno da će ovo takmičenje u potpunosti opravdati očekivanja.

Sve svjetske metropole imaju sličan događaj, a najveći grad Srpske od 29. septembra biće u rangu sa njima. Maraton će biti centralni događaj, a u sklopu dana trčanja i promocije zdravog načina života te propratnih zabavnih sadržaja biće organizovana polumaratonska trka, štafeta, kao i trka na pet kilometara, a uvertira će biti takmičenje djece. Organizatori procjenjuju da će užim jezgrom Banjaluke prodefilovati više od 1.000 takmičara.

- Prije tri godine došli smo na ideju da radimo noćnu uličnu trku na pet kilometara, prošle godine smo imali i polumaraton i tada sam obećao da ćemo organizovati maraton, trku koju Banjaluka zaslužuje. Za nas je iznenađenje da imamo više od 100 prijavljenih maratonaca, broj polumaratonaca je limitiran zbog staze na 600, a imamo, do sada, prijavljenih oko 400 - rekao je direktor Asocijacije za sport koja u saradnji sa Atletskim klubom Borac organizuje maraton, Vladimir Kuvalja.

Maraton će biti zvanično prvenstvo BiH i RS, tako da će prvi put trkači iz BiH moći na svom tlu da se bore za titulu u ovoj disciplini.

- Ovo je na neki način istorijski trenutak za maratonsko trčanje u Banjaluci. Trčaće se šest krugova po sedam kilometara, a staza je dobila međunarodni sertifikat - rekao je trener u AK Borac Nebojša Matijević.

Prvak BiH u polumaratonu Srđan Samardžić pokušaće da upiše još jednu pobjedu i na taj način podrži atletski spektakl u Banjaluci.

- Vjerujem da će nagrada od 1.000 maraka za maratonca koji istrči 42.195 metara za manje od dva i po sata privući ozbiljne takmičare iz regiona - rekao je Samardžić.

Pokloni “Banjalučke pivare”

Banjalučka pivara je spremila mnoga iznenađenja za najbolje u “Nektar free run” trci na pet kilometara.

- Čast nam je što smo dio ovakvog događaja, odlično je što imamo sve više trka u našem gradu. Pripremili smo nagrade kojima ćemo nagraditi najbolje. Vjerujem da će mnogo Banjalučana i naših gostiju učestvovati u ovoj trci - rekla je portparol “Banjalučke pivare” Milka Stanivuković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana