Бањалука побратим са Путиновим клубом

Душан Репија
Бањалука побратим са Путиновим клубом

Бањалука - Џудо клуб Бањалука познат је и признат ван граница БиХ о чему свједочи и побратимство са Турбостројитељем из Санкт Петербурга, клубом у којем је поникао предсједник Русије Владимир Путин.

Иако сарадња два клуба траје дужи период, недавно је и озваничена, јер је предсједник Турбостројитеља Михаил Рахљин боравио у Бањалуци и формално потписао повељу пријатељства са првим човјеком Бањалуке Зораном Ћупом.

- Михаил је иначе син покојног Анатолија Рахљина, Путиновог џудо оца и врло блиског пријатеља. Путин је и данас члан овог клуба који практично функционише као породица. Када смо боравили у Санкт Петербургу он је отворио турнир и поред свих својих обавеза пуна два часа гледао борбе. Не треба ни причати да Турбостројитељ има најбоље могуће услове, о којима ми само можемо да сањамо, али надам се да ћемо и ми добити, што се каже, кров над главом и могућност да растемо онако како смо замислили - рекао је Ћуп.

Руска екипа боравила је у Бањалуци пет дана, а нови сусрет већ је заказан за мај 2019. године.

- Поново су нас позвали на свој меморијални турнир “Анатолиј Рахљин”, што нам много значи. Први пут је наш такмичар Јован Ловрић заузео пет мјесто у врло јакој конкуренцији и показао да имамо таленат и да исправно радимо. Такви турнири много значе нашим младим такмичарима да постану зрели и науче нешто ново. Много значе и нама, јер имамо прилику да видимо како то организују они најбољи - рекао је Ћуп.

Џудо клуб Бањалука недавно је био организатор 12. меморијала “Стеван Марковић”, за који је добио похвале и гостију из Русије, али и челника Џудо савеза БиХ.

- Угостили смо више од 400 такмичара из 31 клуба и показали да смо способни да конкуришемо за организацију балканских и европских такмичења под окриљем Европске џудо федерације. За овај турнир смо набавили нове татамије - рекао је Ћуп.

Недостаје сала за тренинге

Џудо клуб Бањалука егзистира од 1985. године, иако је неколико пута мијењао име. Највеће успјехе биљежио је послије рата, а данас има неколико врло занимљивих такмичара који наговјештавају велике домете. Из клуба истичу да им је недостатак праве дворане за тренирање највећи проблем, као и осталим џудо клубовима из Бањалуке, па се надају да ће у што скоријем року добити свој кров над главом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана