Banjalučki Željezničar Sport tim jedinstven u Evropi

Siniša Kotaraš
Banjalučki Željezničar Sport tim jedinstven u Evropi

Banjaluka - Fudbalski klub Željezničar Sport tim, član Prve lige Republike Srpske, jedinstven je ne samo na ovim prostorima već i širom Evrope, jer se radi o klubu koji prvenstveno forsira mlade igrače. Po tome je ekipa sa banjalučkog Predgrađa uveliko prepoznatljiva, pa uopšte i ne razmišljaju o promjeni koncepta.

Tokom jesenje polusezone u sastavu Željezničara je konstantno devet fudbalera mlađih od 21 godine, a ne samo dva, kako je to predviđeno propozicijama. Ako se tome doda da su i preostalih sedam igrača u zapisniku takođe mlađi od 21 godine, onda je savršeno jasno zašto privlače toliku pažnju.

- Imamo 25 fudbalera koji su kandidati za prvi tim i samo su golman Asmir Avdukić, te Igor Kuzmanović stariji od 21 godine. Svi ostali su mlađi, imaju pravo nastupa za juniorski tim, a neki od njih i za kadetski. Mislim da u jednom saveznom rangu takmičenja u Evropi nema kluba sa sličnim konceptom kakav je naš. Još ako se zna da su svi ti momci ponikli upravo na Predgrađu, onda je jasno da je urađen jedan veliki posao - naglasio je šef stručnog štaba Željezničara Zoran Ćurguz. 

Odlične partije i veoma dobri rezultati skrenuli su već sada pažnju na njih, ali u klubu ne žele da ove mladiće tek tako rasprodaju.

- Prvenstveno vodimo računa da ih dovedemo na nivo da mogu da isprate sve zahtjeve sredina u koje će eventualno otići. Većina tih klinaca na obaveznim testiranjima ima odlične rezultate i siguran sam da će završiti u Evropi, u mnogo jačim klubovima i ligama nego što je ova naša. Već sada postoji veliki interes za njih, ali ne želimo da srljamo. Kada dođe vrijeme za rastanak, gledaće se isključivo da ti momci budu zadovoljni - zaključio je Ćurguz uz napomenu da takmičenje u okviru Prve lige RS mnogo znači za ovu mladu ekipu koja u susretima sa mnogo iskusnijim rivalima konstantno napreduje.

Juniori na pragu elite

Iskusni golman Asmir Avdukić trener je juniorskog tima Željezničara koji se nalazi na najboljem putu da izbori plasman u omladinsku Premijer ligu BiH.

- Trenutno smo prvi na tabeli Prve lige, grupa zapad, sa sedam pobjeda i jednim remijem, te gol-razlikom 25:1. Imamo veliki broj kvalitetnih juniora, kao i mlađih juniora koji će ih u dogledno vrijeme zamijeniti. Naše ambicije su da izborimo plasman u Premijer ligu i vjerujem da ćemo u tome i uspjeti - naglasio je Avdukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana