Banjalučanin drugi put trener Legije

Milan Zubović
Banjalučanin drugi put trener Legije

Varšava - Drugi put u karijeri trener iz Banjaluke Aleksandar Vuković preuzeo je brigu o prvom timu Legije, a razlog je otkaz Deanu Klafuriću.

Hrvatski stručnjak, koji je donio posljednju titulu šampiona Poljske, na klupi je proveo samo tri i po mjeseca, a otkaz je dobio nakon eliminacije u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona od slovačkog Spartaka iz Trnava, protiv kojeg su važili za favoriti, što mu uprava nije mogla oprostiti pa je njegov prvi pomoćnik imenovan za vršioca dužnosti šefa stručnog štaba. Banjalučanin je ovu funkciju obavljao u septembru 2016. godine.

- Odluka o smjeni donesena je u teškom momentu kada smo ispali iz kvalifikacija za Ligu šampiona. To je doživljeno kao veliki poraz i kao što to obično biva, ceh prvi plaća trener, mada nije fer niti najpoštenije. Kao neko ko je vojnik kluba tu sam da pomognem u ovim kriznim trenucima da se što prije vratimo na pobjednički kolosijek - izjavio je Vuković za “Glas Srpske”.

Ipak, ne vidi se kao trajno rješenje na klupi.

- Situacija je takva da sam trenutno rješenje za kraći period, mada će vrijeme pokazati šta će biti dalje u ovom teškom momentu. Nadam se da ću budućem treneru učiniti neku uslugu jer će klub tražiti trajnije rješenje i nekoga sa većim iskustvom - dodao je Vuković, koji je sa Legijom osvojio tri posljednje titule šampiona Poljske.

Ekipa je očekivala da će izboriti plasman u Ligu šampiona i sada će nastaviti borbu za ulazak u Ligu Evrope. U trećem kolu kvalifikacija igraće protiv pobjednika susreta Dudelanž (Luksemburg) - Drita (samoproglašeno Kosovo), koji su sinoć igrali revanš, a u prvom meču Luksemburžani su slavili u gostima sa 2:1.

- Okrećemo se kvalifikacijama za Ligu Evrope, koja je bila plan B i čekamo rivala. Nećemo imati nimalo lak zadatak da dođemo do grupne faze jer nas čekaju još dvije runde i ona bi bila utjeha za nas i nešto što bi koliko-toliko zadovoljilo naše prvobitne planove - rekao je Vuković.

Prvu utakmicu imaće u subotu protiv Lehije iz Gdanjska, a u prva dva kola Legija je upisala poraz i pobjedu.

- Lehija je ekipa za poštovanje i težak je protivnik koji uvijek ima veliki motiv da nas pobijedi. Moramo se koncentrisati i postupiti kao šampioni, te pobjedom vratiti djelimično izgubljeno samopouzdanje - kazao je Vuković.

Poslije prve utakmice sa Spartakom kapiten ekipe Miroslav Radović kritikovao je saigrače i rekao da atmosfera u ekipi nije najbolja, a s njim se djelimično složio i Vuković.

  • Generalno gledajući, jedan poraz Legije dovodi do tektonskih poremećaja, kao u svim velikim klubovima. Tačno je da atmosfera nije najsjajnija, ali nije ni tragična, mada ekipa nije izgubila složnost i kompaktnost. Vjerujem da se brzo možemo vratiti na prave staze - istakao je Vuković.

Promjene trenera

Legija je poznata kao klub koji često mijenja trenera, pa ih je od 2015. godine, kada je Vuković priključen stručnom štabu, promijenila čak petoricu. On je asistirao Stanislavu Čerčesovu, Besniku Hasiju, Jaceku Mageri, Romeu Jozaku i Deanu Klafuriću.

- Kada se tako pogleda, reklo bi se da je to standardna situacija i da je na neki način postalo normalno, mada nije. Tako to ide kada se desi manja kriza - kazao je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana