Balkanci mogu da očekuju veću podršku Evropske biciklističke federacije

Dušan Repija
Balkanci mogu da očekuju veću podršku Evropske biciklističke federacije

Banjaluka - Svih 12 članica Balkanske biciklističke unije (BCU) mogu da očekuju veću podršku svjetske (UCI) i evropske (ECF) biciklističke federacije.

Poručili su to čelnici ove dvije organizacije Renato di Roko i Roko Kataneo tokom kongresa Balkanske biciklističke unije. Sastanak u Banjaluci bio je vrlo konstruktivan i išao u pravcu unapređenja biciklizma na ovim prostorima, a Kataneo i Di Roko pohvalili su članove BCU na zajedništvu i projektima koji donose napredak u ovom sportu.

- Raduje me što su predstavnici balkanskih zemalja ujedinjeni i što imaju zajednički stav. Pružićemo im veliku podršku, dogovoreno je održavanje balkanskih kupova pored prvenstva Balkana, a za sve što im bude trebalo stojimo im na raspolaganju - rekao je Kataneo.

Njegov dolazak u Banjaluku usko je povezan i sa predstojećim izborima za prvog čovjeka ECF u martu, a u Banjaluci je saznao ime i svog prvog protivkandidata, Rusa Aleksandra Gusjatnjikova.

Nikada do sada nije se desilo da u Banjaluci u isto vrijeme borave gotovo svi najuticajniji ljudi jednog sporta, što je veliko priznanje za ovdašnje biciklističke radnike.

- Sama činjenica da su svi oni došli u naš grad je nešto veliko. Iskoristili smo trenutak i razgovarali o mnogim temama, te usmeno podnijeli kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva u BMDž-u 2023. godine. Neki će reći ima do toga još vremena, ali moramo tako da radimo, jer bi već 2021. i 2022. dobili organizaciju po jedne trke svjetskog kupa, što bio bila uvertira za EP. Dobili smo jasne signale i podršku da nastavimo ovako, a sada imamo još veći motiv - rekao je domaćin kongresa Vladimir Kuvalja.

Podršku ovom važnom događaju dalo je i Ministarstvo za porodicu omladinu i sport Republike Srpske, a pomoćnik Dragan Jaćimović istakao je da je ovo jedan od najvažnijih sportskih događaja u Banjaluci ove godine. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić podsjetio je da je Banjaluka evropski grad sporta za 2018. i da će ove godine biti fokus na infrastrukturi i školskom sportu.

Učili srpske običaje

Kako je biciklizam usko povezan sa turizmom, veče uoči kongresa svi gosti iz petnaestak zemalja Evrope prisustvovali su obredu srpske slave, koji su za njih pripremili mještani Piskavice.

- Oduševljen sam onim što sam vidio i nosim vrlo lijepe uspomene. Cijelu veče sam fotografisao i snimao, volim narodne običaje, a znam da su srpska kultura i istorija vrlo bogati - rekao je Kataneo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana