Амери коначно признали Европљане

Никола Лучић
Амери коначно признали Европљане

Бањалука - Прослављени словеначки кошаркаши Горан и Зоран Драгић били су гости Кошаркашког клуба Игокеа, а дочек тридесетак младих кошаркаша и кошаркашица, те услови у којима ради једини АБА лигаш из БиХ су их одушевили.

С обзиром на то да вуку коријене са ових простора, није тајна да браћа Драгић када год имају времена посјете Републику Српску. Горан је истакао и да је имао прилику да сарађује са новим тренером Игокее Ненадом Трајковићем, и то у почетку каријере, када је са 22 године крчио пут ка врху у Финиксу.

- Бањалука је лијеп град, све је супер, супруга ми је из Котор Вароша, тако да сам овдје скоро сваке године, а био сам и на неколико утакмица. Што се младих кошаркаша тиче, они треба да слушају тренера, али и себе. Најбитније је да уживају у кошарци и да тренирају са осмијехом, без оптерећења и са пуно креативности - рекао је Драгић који је стрпљиво потписивао аутограме и сликао се са младим кошаркашима.

Упитан о великом успјеху Словеније на Европском првенству прошле године, Драгић је рекао да је све јако брзо прошло па није имао времена ни да ужива у златној медаљи.

- Нико није очекивао да освојимо прво мјесто, међутим, како је турнир одмицао, све више смо расли као екипа и на крају направили огроман успјех. Само три дана након освајања шампионата морао сам да идем у Мајами на почетак припрема за нову сезону. Сада се окрећем укупно једанаестој сезони у најјачој лиги свијета - поручио је Драгић.

Иако је увијек био познат као играч који је беспријекорно физички спреман, Горан је нагласио да и он има проблема да се врати у праву форму након љетне паузе.

- Трудим се да и за то вријеме одржавам форму тако што се бавим неким другим спортовима и пазим на исхрану, надам се да могу играти још четири или пет сезона на врхунском нивоу. За сада сам испунио своје снове, поготово након наступа на Ол стар мечу - изјавио је Драгић.

Утисак је да се мишљење о европским играчима у САД доста промијенило у односу на почетак деведесетих када су на странце гледали као на мање способне играче.

- Данас играчи из Европе имају велику улогу у својим екипама, поготово играчи из бивше Југославије Милош Теодосић, Богдан и Бојан Богдановић, Никола Јокић, Јусуф Нуркић, а сматрам да ће тако бити и са Луком Дончићем који има све предиспозиције да игра битну улогу у својој првој сезони - рекао је Драгић додавши да Игор Кокошков има све предиспозиције да направи добар резултат на клупи Финикса.

Одушевљење посјетом РС није крио ни млађи брат Драгић, Зоран. Он је рекао да ће и у наредом периоду, када год му то обавезе буду дозвољавале, наставити да долази у родни крај. Зоран није могао помоћи Словенији на путу ка титули европског шампиона.

- Тешко ми је што нисам био са репрезентацијом на Европском првенству, али кад год сам био, нисмо ништа посебно направили па је можда и боље - рекао је Зоран кроз шалу.

Играч Анадолу Ефеса поручио је да се нада наступу на Свјетском првенству, истакавши да је кључ доброг резултата породична атмосфера у екипи. Он је провео двије сезоне у најјачој лиги свијета, али није успио да се избори за већу минутажу па се вратио у Европу.

Генерални менаџер Игокее Горан Додик истакао је да је почаствован што су два врхунска кошаркаша посјетила Бањалуку и Лакташе.

  • О посјети смо се договорили прошле године када сам упознао Горана у Њујорку. Ради се о два велика шампиона. Горан је једини Словенац који је наступио на Ол стару. Жао ми је што Зоран има проблема са повредама, али надам се да ће и то бити ускоро санирано. Желим да ово не буде њихова посљедња посјета Игокеи - рекао је Додик.

Лорбек у Игокеи

Двојица словеначких интернационалаца јуче су били гости Игокее, а уговор је потписао трећи - бек Александровчана у идућој сезони биће искусни Домен Лорбек.

Он је прошао љекарске прегледе, чиме је отклоњена зебња да има проблема са кољенима и требало би да буде јак адут у спољној игри Игокее. Тренер Ненад Трајковић рекао је на почетку припрема да му треба такав тип играча, па Игокеи још недостају крилни центар и центар. У Лакташе су прије Лорбека стигли Американци Џими Гевин и Треј Кел, те Савал Лешић.

Одликовања

Слика: драгиц и додик

Предсједник РС Милорад Додик уручио је јуче у Палати Републике у Бањалуци одликовања, Орден Његоша првог реда и Медаљу заслуга за народ браћи Драгић. Познати кошаркаши одликовани су за рад и заслуге у хуманитарној и духовној области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана