Аљоша Јанковић, Талентовани играч Игокее: Изборићу мјесто под сунцем

Иван Драгичевић
Аљоша Јанковић, Талентовани играч Игокее: Изборићу мјесто под сунцем

Бањалука - Лига за првака БиХ идеална је прилика младим играчима Игокее да скупе пријеко потребно искуство, докажу потенцијал и обезбиједе мјесто у тиму за наредну сезону у АБА лиги.

Кадетски шампион Европе Аљоша Јанковић одавно је познат широј јавности као велики кошаркашки драгуљ. Простор за игру добио је доласком тренера Жарка Милаковића са којим сарађује годинама. Постигао је девет поена против Босне Ројал за 16 минута на паркету, а добрим рјешењима и квалитетном одбраном заслужио је продужени боравак у игри.

- Много играча изгуби се приликом преласка у сениорску кошарку. Не би требало да буде проблема уколико је присутан јасан циљ и мотив. Другачије је све што смо до сада радили. Овај ниво кошарке је нови степеник, а како волим изазове, спреман сам да се изборим за мјесто под сунцем - рекао је Јанковић.

Двије године играо је у Првој лиги Републике Српске, али је квалитет овог такмичења много испод представа које приказују најбољи клубови у БиХ. Аљошина улога је другачија у односу на јуниорску екипу, што је и логично.

- Прва лига припремила ме је на неки начин, али је ипак сада неупоредиво другачије. Био сам један од доминантнијих играча у том тиму, фактички прва виолина, а сада сам бек ап. Није лако погодити шут када знаш да ћеш имати једну или двије лопте. Логично је да постепено зарађујем минуте, први задатак је да одиграм добру одбрану и тако изборим могућност за нешто више. Имао сам малу трему на дебију, али с временом долази и самопоуздање - додао је 19-годишњи Јанковић.

Највећа разлика у односу на јуниорску кошарку је на физичком аспекту па Аљоша неке ствари не може да користи на овом нивоу.

- Теже је, јачи је контакт и троши се више енергије. Прије сам се више спуштао на ниски пост, сада је то компликованије. Чувам боље играче, ето, против Босне сам неко вријеме бранио Драшка Кнежевића и то ме мотивише. Из доброг тренинга долазиће још боље партије - закључио је Јанковић.

Вечерас у Какњу

Нема времена за одмор, распоред је изузетно густ у Лиги за првака, па Игокеа вечерас у осмом колу од 19 часова гостује код Какња.

- Познајем их добро, играо сам против Какња у завршници Купа. Имају добру екипу, брзе бекове и снажне центре. Добро су вођени са клупе, тако да су екипа за респект. Сматрам да смо фаворити и идемо по побједу - рекао је Јанковић.

У осталим мечевима састају се Босна Ројал - Широки те Зрињски - Спарс (20 часова), док ће у десетом колу Лиге за опстанак снаге одмјерити Бошњак - Студент (17), Вогошћа - Младост (19) и Радник - Слобода (20.30).

Гледаност на Јадрану

Игокеа је пета по гледаности екипа на домаћем терену у прошлој сезони АБА лиге са просјеком од 2.189 гледалаца, док су испред ње Будућност (3.401), Задар (4.340), Црвена звезда (4.416) и Партизан (4.590), а најслабије на свом терену је гледан ФМП (913). Ипак, у гостима није владало велико интересовање за екипу из Александровца која је заузела посљедње мјесто (1.697), док је најгледанија Звезда (3.800), затим Партизан (3.041), Цедевита (2.939), Морнар (2.837), Будућност (.2807)...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана