Звездина школа за сезоне које долазе

Душан Репија
Звездина школа за сезоне које долазе

Београд - Авантуру звана Лига шампиона фудбалери Црвене звезде завршили су поразом од ПСЖ-а (1:4), али је општа оцјена да могу бити задовољни премијерним наступом у елити.

Већ послије жријеба који је био немилосрдан и смјестио их у групу смрти, почеле су приче да би момци Владана Милојевића могли оборити неке негативне рекорде. Ипак, они су против врло јаких ривала освојили четири бода, уз пет постигнутих. Свака школа се плаћа, а Београђани су је завршили са 17 лопти у мрежи од којих су трећину “попили” на првом гостовању у Паризу.

И тврђаву “Рајка Митића” срушили су ванземаљци из Града свјетлости, али ће остати записано да су “црвено-бијели” одиграли без погодака са Наполијем, који због непланирано изгубљена два бода није прошао даље, а посебно тријумф над моћним Ливерпулом.

- Ово је утакмица у којој може много да се научи. Ово је фудбал који се игра у свету. Могли смо сигурно и боље да одиграмо у овој Лиги шампиона, увек може боље, али ја ипак честитам играчима на свему што су урадили. Вратили смо Црвену звезду у Лигу шампиона. На желим никад више да видим ону Црвену звезду из прошлих година - закључио је Милојевић.

Велики мечеви рађају и велике играче, па се може рећи да су првотимци Звезде углавном добро показали у излогу пред зимски прелазни рок, па ће управа клуба бити на слатким мукама. Без обзира на приход од 20 и кусур милиона евра рачунајући маркетинг, продају улазница..., Звезда и даље живи од трансфера, па је неминовно да ће неки играчи, ако не у јануару, онда у јулу потписати много уносније уговоре у иностранству.

Како се у фудбалу памте голови и побједе, најјачи одјек и већ сада почасно мјесто у књигама клуба из Љутице Богдана 1 заузео је Милан Павков. Високи нападач уграбио је пет минута славе против Ливерпула и преко ноћи постао јунак навијача, али и мета многих клубова. Дошао је за 300.000 евра из нишког Радничког, а већ сада вриједи бар десет пута толико. Зато су клупски челници још јуче с њим потписали нови четворогодишњи уговор, као награду за одличне игре, али и осигурач да не може отићи за сићу.

Универзалац Марко Гобељић такође је скренуо пажњу на себе, посебно након гола “свецима”, а најбоље партије у континуитету пружао је голман Милан Борјан.

- Поносан сам на ове момке, на цео клуб за ово што смо ове сезоне урадили. Криво ми је само ето што нисмо успели да се докопамо Лиге Европе. Али, и сами знате да је ово била група смрти. Свака утакмица овде је била велика лекција. Боже здравља да се вратимо следеће сезоне и да одемо корак даље - рекао је Борјан.

Душан Јованчић је играо као да има на десетине оваквих мечева у ногама, а не тако давно, прије шест година, играо је у нижим београдским лигама, вјерујући да ће једног дана испливати на главну сцену.

Наравно, Марко Марин је оправдао оно што се од њега и очекује - показао је класу која није изблиједјела без обзира  на неколико лошијих сезона посљедњих година. Нијемац родом из Градишке потврдио је да жели да остане, прво да освоји титулу, а онда сљедећег љета поново нападне елиту. Одлично би било да остане и Ел Фарду Бен, момак са Коморских Острва који се лако уклопио у овај тим и показао квалитет у највећим утакмицама.

Било како било, пред управом Звезде је да изабере стратегију да ли да покуша сачувати гро тима који је изнио терет европских мечева или продати момке који су се доказали сада када имају највишу цијену, па поново склапати тим испочетка. Једно је сигурно, навијачи Звезде заслужују Лигу шампиона, ако не сваке године, онда бар једном у двије-три сезоне. Апетити су порасли и њима и играчима и свима у клубу, па се већ кују планови за нову сезону, а далеко од тога да је првенство Србије завршено, без обзира на суверену предност “црвено-бијелих”. Владан Милојевић сигурно не размишља тако, јер је много пута до сада доказао да је смирен и имун на еуфорију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана