Zvezdano veče u Beogradu

Dušan Repija
Zvezdano veče u Beogradu

Beograd - Više od 35.000 navijača na stadionu i ko zna koliko njih na ulicama Beograda proslavili su 28. zvaničnu titulu Crvene zvezde, iako su fudbaleri na majicama nosili broj 29, jer na “Rajku Mitiću” pripisuju sebi i titulu osvojenu 1946.

Stavljajući na stranu birokratiju, “crveno-bijeli” su ove sezone pokazali daleko najviše i dominantno došli do krune, a tako su i okončali sezonu. Nakon što je završena svečana ceremonija dodjele pehara, momci Vladana Milojevića istrčali su na teren protiv Voždovca kao da im od tog meča zavisi sudbina i na kraju upisali ubjedljivu pobjedu - 5:1. Majstorski su odigrali El Fardu Ben i Nemanja Radonjić, a u strijelce su se još upisali mladi Dejan Joveljić, Mičel Donald i Uroš Račić. Za prvog kapitena stranca u istoriji kluba bio je to oproštajni nastup, kao i za Damjana Le Taleka, a Francuz je čak i pustio suzu kada je napuštao teren prepustivši mjesto mladom Luki Iliću. Taj potez odslikava i suštinu sezone u kojoj je poslije sušnih godina napravljen iskorak na međunarodnoj sceni, a velike zasluge za sve idu na račun trenera Vladana Milojevića. Uvijek odmjeren i poprilično “zakopčan” u razgovoru sa novinarima, pričao je pored terena, a sve je počelo još 9. juna 2017. godine kada je prvi put okupio momke koji su oduševljavali u idućih 350 dana. Iz ove perspektive, mučenje sa Florijanom izgleda nevjerovatno, ali nije krenulo sve tako glatko kao što je na kraju ispalo. Milojević je ćutio i radio, usađivao momcima pobjedničku klicu koja je iz dana u dan puštala sve dublji korijen. Sada, poslije osvojene krune i šesnaestine finala Lige Evrope, može da se opusti bar na dvadesetak dana, kada kreće još složenija operacija - napad na Ligu šampiona.

- Jako sam ponosan na sve zvezdaše, pogotovo na moje igrače. Živeli smo kao jedna porodica, nadam se da ćemo i u budućnosti imati ovakav odnos. Hvala divnim navijačima, zaposlenima u klubu, igračima, stručnom štabu i porodici, ovo je njihova pobeda - rekao je Milojević.

Emotivni su bili i igrači. Osim poteza na terenu, Radonjić je obradovao navijače i izjavom.

- Meni je prvi put da doživim ovako nešto, zahvalio bih  publici na ovakvoj podršci, nisam očekivao ovakvu posetu i svakako da smo mnogo bolje igrali i zbog publike. Posle derbija me je krenulo, dao sam pet golova zaredom, kako me je krenulo verovatno bih dao i deset. Nadam se da ću nastaviti ovako i sledeće sezone. Pozivam navijače da i sledeće sezone dolaze u što većem broju jer mislim da ova generacija to zaslužuje - rekao je Radonjić i najavio ostanak u klubu.

Ofanzivni fudbaler zimus je bio na meti Štutgarta, a sada se pominju Đenova i Hofenhajm. Nema sumnje da će još nekoliko igrača biti na meti inostranih klubova, a i Zvezda će sigurno dovesti pojačanja, jer je sportski direktor Mitar Mrkela to najavio. Jasno je da je i finansijska situacija mnogo bolja nego prije dvije, tri godine, o čemu svjedoče i plate. Milojević je potpisao dvogodišnji ugovor po kojem će zarađivati 400.000 evra godišnje, a Le Talek je odbio milion za dvije sezone. Pominju se dolasci Marka Marina, Slobodana Medojevića, Nikole Stojiljkovića, Nemanje Milunovića... Svi ti igrači poprilično koštaju, pa je jasno da su ovogodišnji uspjesi poprilično ispeglali minuse na računu.

Izgorio autobus

Autobus koji je prevozio fudbalere Crvene zvezde od stadiona na Kalemegdan gdje je proslavljena titula, zapalio se kod Autokomande, a u incidentu na sreću nije bilo povrijeđenih. Tri vatrogasna vozila lokalizovala su požar, za koji se još utvrđuje kako je nastao. Pretpostavlja se da je požar izbio od upaljenih baklji, jer su ih i fudbaleri na potvorenom autobusu, ali navijači oko autobusa koristili u velikim količinama.

Borjan vodio navijanje

Fešta na Kalemegdanu potrajala je do duboko u noć, a jedan od najraspoloženijih bio je golman Milan Borjan koji je vodio navijanje. Hiljade navijača, a među njima i fudbaleri, stigli su na Kalemegdan oko ponoći i sve je proteklo bez incidenata. Ipak, rijeka navijača iza sebe je ostavila mnogo smeća pa su mnogo posla imale komunalne službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana