Звездано вече у Београду

Душан Репија
Звездано вече у Београду

Београд - Више од 35.000 навијача на стадиону и ко зна колико њих на улицама Београда прославили су 28. званичну титулу Црвене звезде, иако су фудбалери на мајицама носили број 29, јер на “Рајку Митићу” приписују себи и титулу освојену 1946.

Стављајући на страну бирократију, “црвено-бијели” су ове сезоне показали далеко највише и доминантно дошли до круне, а тако су и окончали сезону. Након што је завршена свечана церемонија додјеле пехара, момци Владана Милојевића истрчали су на терен против Вождовца као да им од тог меча зависи судбина и на крају уписали убједљиву побједу - 5:1. Мајсторски су одиграли Ел Фарду Бен и Немања Радоњић, а у стријелце су се још уписали млади Дејан Јовељић, Мичел Доналд и Урош Рачић. За првог капитена странца у историји клуба био је то опроштајни наступ, као и за Дамјана Ле Талека, а Француз је чак и пустио сузу када је напуштао терен препустивши мјесто младом Луки Илићу. Тај потез одсликава и суштину сезоне у којој је послије сушних година направљен искорак на међународној сцени, а велике заслуге за све иду на рачун тренера Владана Милојевића. Увијек одмјерен и поприлично “закопчан” у разговору са новинарима, причао је поред терена, а све је почело још 9. јуна 2017. године када је први пут окупио момке који су одушевљавали у идућих 350 дана. Из ове перспективе, мучење са Флоријаном изгледа невјероватно, али није кренуло све тако глатко као што је на крају испало. Милојевић је ћутио и радио, усађивао момцима побједничку клицу која је из дана у дан пуштала све дубљи коријен. Сада, послије освојене круне и шеснаестине финала Лиге Европе, може да се опусти бар на двадесетак дана, када креће још сложенија операција - напад на Лигу шампиона.

- Јако сам поносан на све звездаше, поготово на моје играче. Живели смо као једна породица, надам се да ћемо и у будућности имати овакав однос. Хвала дивним навијачима, запосленима у клубу, играчима, стручном штабу и породици, ово је њихова победа - рекао је Милојевић.

Емотивни су били и играчи. Осим потеза на терену, Радоњић је обрадовао навијаче и изјавом.

- Мени је први пут да доживим овако нешто, захвалио бих  публици на оваквој подршци, нисам очекивао овакву посету и свакако да смо много боље играли и због публике. После дербија ме је кренуло, дао сам пет голова заредом, како ме је кренуло вероватно бих дао и десет. Надам се да ћу наставити овако и следеће сезоне. Позивам навијаче да и следеће сезоне долазе у што већем броју јер мислим да ова генерација то заслужује - рекао је Радоњић и најавио останак у клубу.

Офанзивни фудбалер зимус је био на мети Штутгарта, а сада се помињу Ђенова и Хофенхајм. Нема сумње да ће још неколико играча бити на мети иностраних клубова, а и Звезда ће сигурно довести појачања, јер је спортски директор Митар Мркела то најавио. Јасно је да је и финансијска ситуација много боља него прије двије, три године, о чему свједоче и плате. Милојевић је потписао двогодишњи уговор по којем ће зарађивати 400.000 евра годишње, а Ле Талек је одбио милион за двије сезоне. Помињу се доласци Марка Марина, Слободана Медојевића, Николе Стојиљковића, Немање Милуновића... Сви ти играчи поприлично коштају, па је јасно да су овогодишњи успјеси поприлично испеглали минусе на рачуну.

Изгорио аутобус

Аутобус који је превозио фудбалере Црвене звезде од стадиона на Калемегдан гдје је прослављена титула, запалио се код Аутокоманде, а у инциденту на срећу није било повријеђених. Три ватрогасна возила локализовала су пожар, за који се још утврђује како је настао. Претпоставља се да је пожар избио од упаљених бакљи, јер су их и фудбалери на потвореном аутобусу, али навијачи око аутобуса користили у великим количинама.

Борјан водио навијање

Фешта на Калемегдану потрајала је до дубоко у ноћ, а један од најрасположенијих био је голман Милан Борјан који је водио навијање. Хиљаде навијача, а међу њима и фудбалери, стигли су на Калемегдан око поноћи и све је протекло без инцидената. Ипак, ријека навијача иза себе је оставила много смећа па су много посла имале комуналне службе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана