Звезда прије 28 година засијала на крову Европе ВИДЕО

Агенције
Звезда прије 28 година засијала на крову Европе ВИДЕО

На данашњи дан прије 28 године фудбалери Црвене звезде побиједили су француски Олимпик из Марсеја у финалу Купа шампиона у Барију и тиме остварили највећи успјех српског и југословенског клупског фудбала.

Црвена звезда је тог 29. маја 1991. године постала други клуб из Источне Европе који је постао првак Европе. Раније је Стеауа из Букурешта била шампион старог континента.

У историјском мечу против Олимпика за Звезду су наступили: Стеван Стојановић, Владимир Југовић, Душко Маровић, Рефик Шабанађовић, Миодраг Белодедић, Илија Најдоски, Роберт Просинечки, Шиниша Михајловић, Дарко Панчев, Дејан Савићевић (Влада Стошић), Драгиша Бинић.

Финале у Барију на стадиону Свети Никола остаће запамћено као једно од слабијих јер је Љупко Петровић, тадашњи тренер Црвене звезде поставио дефанзивну тактику.

Тај дефанзивни приступ уродио је плодом. Утакмица је завршена 0:0. Услиједили су продужеци у којим није било голова. На крају, једанаестерци су одлучивали о шампиону Европе.

Голман и капитен београдског тима, Стеван Стојановић је у првој серији одбранио шут Мануела Амороса.

“Црвено-бијели” су били непогрешиви у шутевима са бијеле тачке. Роберт Просинечки, Драгиша Бинић, Миодраг Белодедић, Синиша Михајловић савладали су Паскала Олмету.

Одлучујући гол постигао је Дарко Панчев за 5:3, па Французи посљедњи пенал нису ни изводили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана