Zvezda još daleko od Dinama

Ivan Dragičević
Zvezda još daleko od Dinama

Banjaluka - Posljednji transferi Crvene zvezde, odnosno obeštećenja koja su Beograđani dobili, nekako su u očima običnog posmatrača prilično mali u odnosu na potencijal i kvalitet igrača koji su prodati.

Odlazak mladog Dejana Joveljića u Ajntraht podsjetio je na transfer Luke Jovića koji je “crveno-bijele” napustio za malu sumu, a na sve se nadovezao i transfer Milana Pavkova u Đangsu Suning za tri miliona evra. Prema podacima specijalizovanog sajta “Transfermarkt”, Beograđani su, čini se, u još nekoliko situacija mogli izvući više novca.

Prvi primjer je Luka Adžić. Od njega se mnogo očekivalo u Ljutice Bogdana, a osim nekoliko bljeskova u Superligi Srbije, ovaj talentovani fudbaler nije uspio da se nametne kao standardan član prve postave kod trenera Vladana Milojevića. Zato je Adžić već sa 19 godina odlučio da promijeni sredinu i zemlju i za samo 800.000 evra prešao je u Anderleht.

Zvezda je sa Ajntrahtom dogovorila obeštećenje za Joveljića koje iznosi četiri miliona evra. Kako je riječ o velikom dragulju rođenom 1999. godine, može se reći da je transfer preuranjen, pogotovo što srpski šampion, bar prema tvrdnjama generalnog direktora Zvezdana Terzića, više nije u tolikim finansijskim problemima i u situaciji da je primoran da prihvati svaku ponudu koja stigne.

Regionalni lider u oblasti prodaje igrača i dalje je Dinamo. “Modri” su samo od prodaje Filipa Benkovića dobili 14,5 miliona evra, koliko je Zvezda inkasirala od Joveljića, Pavkova, Adžića, Miloša Degeneka i Alekse Terzića zajedno. Slično je i u Partizanu, koji je podveo prodaju Nikole Milenkovića za pet miliona evra pod odličan posao, a mladi štoper poslije dvije sezone u Fjorentini vrijedi bar sedam, osam puta više. 

Borna Sosa i Ante Ćorić donijeli su Dinamu po šest miliona evra, a i manji transferi, poput odlaska Ivana Fiolića u Genk ili Armina Hodžića u Mol Vidi, pokazali su da je Dinamo odličan pregovarač, sa dobrom transfer politikom. Kontinuitet u Evropi donio je Zagrepčanima mogućnost da dovoljno puta kažu ne. Za sve ove godine Dinamo je u ovoj deceniji četiri puta igrao grupnu fazu Lige šampiona, dok je stalni učesnik Lige Evrope. Definitivno je isto potrebno i srpskim klubovima, naročito Zvezdi, koja je uhvatila dobar talas, dok je Partizan, čini se, ispustio svoju priliku. “Crno-bijeli” nisu na najbolji način iskoristili period dominacije, ali ni novac koji su zaradili, pa su trenutno prilično daleko od mogućnosti da budu čvrst pregovarač, ali i da budu konkurentni u grupnoj fazi Lige Evrope.

Zvezda ovog ljeta ponovo kroji tim koji bi napao Ligu šampiona, ali čini se da taj posao bar za sada ne ide najbolje. Nadao se Vladan Milojević da će do odlaska na pripreme u Austriju imati kompletnu ekipu na koju će računati pred utakmice sa Suduvom, ali to se nije desilo. Prodajom Pavkova Beograđani su spali na samo jednog napadača Ričmonda Boaćija, a sa druge strane nagomilali su igrače na nekim pozicijama, pa trenutno imaju pet golmana. Pred početak nove sezone i evropskih kvalifikacija, jasno je da će klub sa stadiona “Rajko Mitić” umnogome promijeniti ekipu. Čekaju se potvrde o odlasku Filipa Stojkovića i Vujadina Savića, kao i mogući povratak Nemanje Pejčinovića poslije deset godina.

 

Dobri poslovi Zvezde

U prethodne tri godine Zvezda je sklopila i nekoliko dobrih poslova, a možda i najbolji je prodaja Aleksandra Pešića prošlog ljeta, koji je za 4,2 miliona evra prešao u saudijski Al Itihad. Transfer Nemanje Radonjića u Marselj za 12 miliona evra je drugi najveći u istoriji kluba, ali je zbog specifičnosti ugovora Zvezdi pripala otprilike polovina sume. Pod dobar posao može se podvesti i prodaja Ričmonda Boaćija u Kinu za 5,5 miliona evra i njegov povratak nakon pola godine za duplo manju sumu.

 

 

Top pet transfera u prethodne tri sezone

Crvena zvezda

1. Nemanja Radonjić (Marselj)        12

2. Ričmond Boaći (Đangsu)   5,5

3. Aleksandar Pešić (Al Itihad)          4,2

4. Dejan Joveljić (Ajntraht)  4

5. Miloš Degenek (Al Hilal)        3,6

 

Dinamo

1. Filip Benković (Lester)  14,5

2. Marko Rog (Napoli) 13

3. Ante Ćorić (Roma)   6

4. Borna Sosa (Štutgart)     6

5. El Arabi Sudani (Notingem F.)         3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana