Здравко Мамић напустио Хрватску дан прије пресуде

index.hr
Здравко Мамић напустио Хрватску дан прије пресуде

Загреб - Здравко Мамић напустио је земљу. Налази се у Херцеговини, у Међугорју.

“Нећу доћи у Осијек”, рекао је Мамић у разговору за Индеџ.

“Отишао сам пронаћи мир. Могу се вратити кад желим. Пењем се на брдо указања. Идем се помолити Госпи. Знају људи да сам овдје. Зашто би се стидио, идем тамо гдје ћу наћи свој мир. Не треба ми немир. Било би потпуно нормално да застане суђење и да се проведе истрага, да се исти час прекине суђење до окончања извида”, рекао је Мамић.

Мамић је уочи завршне ријечи путем медија запријетио самоубиством у случају осуђујуће пресуде. Јуче је, како сазнаје индеџ, његов адвокат Вељко Миљевић био на састанку с главним државним тужиоцем Драженом Јеленићем и однио му дио наводне преписке у СМС порукама као доказ да бивши државни тужилац Динко Цвитан те шефица УСКОК-а Тамара Лаптош рекетаре судију у Осијеку. ДОРХ је најавио увиђаје, што дан пред пресуду укључује поступак испитивања оптуженика, а могуће и суда који доноси пресуду.

Здравко Мамић и клан који чине његов брат Зоран, директор ХНС-А Дамир Врбановић те порезник Милан Пернар оптужени су за пљачку 112 милиона куна из градског клуба Динамо те пореску превару од 12,2 милиона куна.

Сутра у подне је изрицање пресуде у Осијеку, по оптужници против Мамића и сарадника, која је прије двије године подигнута због сумње у тежак криминал који се, како тврди УСКОК, догодио прије десет година.

У међувремену, подигнута је још једна оптужница против Мамића и дијела његове породице због сумње у удруживање у злочиначку организацију због пљачке из Динама те је покренута и трећа истрага, а кључни свједок Лука Модрић током поступка постао је оптуженик УСКОК-а. Под истрагом су и Модрићева пуница, некадашња рачуновоткиња Динама Весна Јураић те репрезентативац Дејан Ловрен.

Суђење Мамићу и сарадницима те истраге које би могле резултирати једном од тежих оптужница у историји Хрватске, трају дуже од годину дана, а докази су пред судије Дарка Крушлина бачени на близу 15.000  страница, у 2.388 доказна приједлога УСКОК-а.

Поступак је праћен низом бизарности и инцидената, закључно с јучерашњом прес-конференцијом у Максимиру.

Четворицу окривљеника Ускок терети за извлачење око 116 милиона куна из тога клуба те наношење штете државном буџету од 12,2 милиона куна необрачунатог пореза и приреза.

Након суђења започетог 27. априла прошле године, када су се сва четворица окрвљеника изјаснила да се не сматрају кривим, тужилаштво је на посљедњем рочишту, одржаном 28. маја, предложило да се сви оптуженици прогласе кривим и осуде по закону на безусловне затворске казне.

Обрана је затражила ослобађујућу пресуду, сматрајући да Ускок није доказао своје оптужбе, посебино оне о наводним незаконитостима анекса уговора о подјели трансферног обештећења за играче Луку Модрића и Дејана Ловрена  те наводној штети причињеној НК Динаму.

Током истраге и суђења испитано је 97 свједока, прегледана бројна документација, проведена финансијско-књиговодствена и друга вјештачења.  Суђење је обиљежило и неколико вербалних изгреда Здравка Мамића, који је 1. септембра прошле године, током свједочења фудбалера Дејана Ловрена, због ремећења реда удаљен из суднице до окончања доказног поступка, па се пред судским вијећем поновно појавио тек 16. Априла ове године како би му се предочили докази изведени током његовог одсуства са суђења.

Током изношења обрана нико од окривљених није желио одговарати на питања тужилаштва, а окривљени Здравко Мамић у свом је завршном обраћању 28. маја позвао судско вијеће да се при доношењу одлуке води “правдом, истином и струком”.

(индеџ.хр)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана