Vladimir Lučić o žrijebu grupa Mundobasketa za “Glas Srpske”: Priča o zlatu ima osnova

Milan Zubović
Vladimir Lučić o žrijebu grupa Mundobasketa za “Glas Srpske”: Priča o zlatu ima osnova

Minhen - Da je žrijeb grupa bio naklonjen reprezentaciji Srbije smatra i košarkaš Vladimir Lučić, koji je u razgovoru za “Glas Srpske” izjavio da će “orlovi” jurišati na medalju u Kini, ali isto tako da ne razmišlja toliko daleko unaprijed.

Srebrnu medalju sa Mundobasketa u Španiji 2014. izabranici selektora Aleksandra Đorđevića braniće od 31. avgusta do 15. septembra u Kini, a žrijeb na kojem je glavna zvijezda bio legendarni Kobi Brajnat spojio ih je sa Angolom (31. avgust), Filipinima (2. septembar) i Italijom (4. septembar) u grupi D. Prve dvije ekipe izboriće plasman u drugu grupu, gdje će sastati sa dvije najbolje ekipe iz grupe C, gdje se nalaze Španija, Portoriko, Iran i Tunis. Dvije najbolje selekcije iz novoformirane grupe J nastavljaju takmičenje u četvrtfinalu.

- Naš cilj se uvek zna, a to je medalja. Žreb je bio dobar i ne bi trebalo da imamo problema da prođemo u drugu fazu, mada moramo biti oprezni. Nemam iskustvo igranja protiv afričkih ili azijskih reprezentacija koje više nisu topovska hrana, tako da ih moramo shvatiti ozbiljno, svako opuštanje može biti pogubno. Svi su oni zasluženo stigli na Mundobasket i najbitnija utakmica u ovom trenutku za nas je ona u prvom kolu - rekao je Lučić.

Srbija je trenutno vicešampion svih takmičenja koje je igrala. Srebrne medalje osvajane su na Mundobasetu u Španiji 2014, Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru i Evropskom prvenstvu 2017. u Istanbulu.

- Posle svih ovih godina od kada smo se vratili u svetski vrh naš cilj je da nastavimo u tom ritmu. Mnogo se govori o najsjajnijem odličju i ta priča ima osnova, jer imamo mnogo igrača iz NBA lige te se nadam da će se svi odazvati i zaigrati, pošto bismo u tom slučaju imali zaista jaku ekipu. SAD je broj jedan i reprezentacija za koju mnogi kažu da joj se zlatna medalja dodeljuje i pre nego što prvenstvo krene. Srbija, odnosno Jugoslavija imala je priliku da ih savlada i pre Indijanapolisa, zašto ne bi i sada. Ipak i do samog okupljanja proći će mnogo vremena, tako da sada ne treba mnogo lupati glavu o tome. Ključ uspeha je ići stepenicu po stepenicu - istakao je Lučić.

Ono što je na žrijebu došlo na ruku Srbiji je činjenica da se sa SAD ne mogu sastati do finala, uz uslov da bude prva u drugoj rundi takmičenja, a ključna se nameće utakmica sa Španijom, koja je najbolja ekipa iz grupe C sa kojom će se “orlovi” ukrstiti.

- Mnogo je kalkulacija i normalno je da nakon žreba svi govore o putu do finala, ali dug je put do prolaska grupe, kamoli do četvrtfinala ili finala. Najbitnije je da budemo zdravi, pa da selektor Đorđević ima sve nas na raspolaganju, da se dobro spremimo, jer će biti dosta umornih igrača koji će imati malo vremena za odmor, pošto će im sezone dugo trajati. Za kratko vreme moraćemo da se maksimalno spremimo, ali to neće biti problem, jer idemo sa najvećom motivacijom - naglasio je Lučić.

On je najpozvaniji da priča o problemima sa povredama, pošto je zbog njih propustio veliki broj takmičenja, a sa seniorskom selekcijom stigao je do srebra na prošlom Evrobasketu.

- Kroz šalu pričam da je Sale Đorđević imao dosta lagan zadatak pred EP, jer nikoga nije morao da precrta, pošto su oni sami otpali zbog povreda, kažem to kroz šalu, jer je situacija bila zaista mučna. Iskreno se nadam da sada neće imati takvih problema i da će biti na slatkim mukama - kazao je Lučić.

Pored SAD i Srbije u uskom krugu favorita su evropski timovi, dok bi prema mišljenju Lučića neko od Latinoamerikanaca mogao da iznenadi.

- Kao i obično u najužem krugu kandidata za medalju su SAD, Srbija, Španija i Francuska, ali dosta toga zavisi od sastava u kojem će stići. Nema informacije o nastupu mnogih zvezda i mnogo se predomišljaju. Latinoamerikanci, pre svih Brazilci su nezgodni i mogu da iznenade. Tu je Kanada, koja bi mogla da stigne u veoma jakom sastavu, baš kao i Australija, jer imaju nekoliko igrača iz NBA lige, dok će i Crna Gora tražiti svoju šansu. Ipak, kada budu poznati svi sastavi, onda ćemo moći dati jasnije prognoze - rekao je Lučić.

 

 ******

Grupa A (Peking): Obala Slonovače, Poljska, Venecuela, Kina

Grupa B (Vuhan): Rusija, Argentina, Koreja, Nigerija

Grupa C (Guangdžou): Španija, Iran, Portoriko, Jordan

Grupa D (Fošan): Angola, Filipini, Italija, Srbija

Grupa E (Šangaj): Turska, Češka, SAD

Grupa F (Nanđing): Grčka, Novi Zeland, Brazil, Crna Gora

Grupa G (Šenžen): Dominikanska Republika, Francuska, Njemačka, Tunis

Grupa H (Donguan): Kanada, Senegal, Litvanija, Australija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana