Веселин Вујовић за “Глас Српске”: Земље региона свјетлосним годинама далеко од свјетског врха

Синиша Котараш
Веселин Вујовић за “Глас Српске”: Земље региона свјетлосним годинама далеко од свјетског врха

Шабац - Прослављени југословенски рукометаш, некада најбољи бек на свијету Веселин Вујовић истакао је како су Данци подигли љествицу квалитета игре на изузетно висок ниво, тако да су селекције земаља из региона сада предалеко од било какве медаље.

Према његовом мишљењу, титула свјетског првака коју је репрезентација Данске освојила у потпуности је заслужена и само је потврдила доминацију скандинавске школе рукомета.

- Оно што сам видео на Светском првенству, то је да су Данци озбиљно подигли лествицу када су у питању квалитет, експлозивност, тактика или брзина. Искрено, ја више не видим да екипе са простора бивше Југе могу да дођу близу било какве медаље ако из корена не промене све у самом приступу рукомету. Али код нас нико да се насекира, сви су срећни и задовољни, па чак и Словенци који нису ни стигли до Светског првенства! А кад боље погледате, сви други деле медаље, само нас нема. Па трагедија је да деца сада боље знају за стране играче него ове наше - са доста горчине у гласу прича Вујовић.

Како сам тврди, посебно се Србија, као некадашња рукометна велесила, налази у тешком положају.

- Искрено, очекује нас тежак период. Далеко смо од света, пре свега због нашег менталитета. Игра на таленат више не пролази, а своју школу смо одавно изгубили. Све је мање добрих играча јер је све што иоле вреди отишло још пре напуњене двадесете године. Немамо лигу, немамо ни клубове и ко зна када ћемо се опоравити од свега оног што нам се овде дешавало у последњих двадесет и кусур година - тврди Вујовић.

Ништа боље није ни у осталим земљама бивше Југославије гдје су, такође, погубљени критеријуми.

- Узмите Хрватску за пример. Када је Славко Голужа био селектор, бронза у Лондону 2012. године је била неуспех, па је смењен. Са Жељком Бабићем је бронза у Пољској 2016. године слављена као злато. Сада је шесто место Лине Червара опет успех. Па ко ће то разумети. У Македонији је још горе, њима ништа није било добро и мењали су селекторе, а сада са Раулом Гонзалезом 15. место славе као медаљу - подвлачи Вујовић.

Актуелни селектор Словеније, те тренер СЕХА лигаша Железничара из Ниша сматра да Свјетско првенство у Њемачкој и Данској није донијело ништа ново када је сама игра у питању.

- Искрено, заиста ништа ново нисам видео, само се потврдила доминација скандинавске школе. Уосталом, југословенске школе одавно нема, руска је нестала, док су Французи и Немци увек ту, у врху. Уосталом, та њихова доминација и није нека новост. Показало се још једном да су земље које озбиљно раде и постигле озбиљне резултате. Такође, потврдило се и старо правило да, без обзира на велики број леворуких играча, првенства освајају леви бекови, што су Данци са Микелом Хансеном урадили - каже Вујовић.

Није одушевљен игром без голмана којом су се посебно опекли Хрвати против Бразила.

- Мислиће неко да имам нешто против човека, али немам, у питању је врхунски стручњак. Међутим, заиста не разумем стратегију озбиљног селектора какав је Лино Червар. Па он је шансу за медаљу изгубио играјући без голмана. А онда, када се вратио на нормалну игру, разбио је Француску. Апсурд је уопште и размишљати о томе као неком решењу за целу утакмицу. У реду је одиграти то неколико пута на утакмици, можда када бекови не могу да шутну, па да се са два пивота врати назад, али форсирати је... Па ја сам први за неке промене у рукомету, али ово никако није добро - категоричан је Вујовић.

Челенџ

Протекло Свјетско првенство донијело је доста повике на судије које су у неколико утакмица направиле кардиналне грешке.

- Сада се све више спомиње “челенџ”, а ја о томе говорим откако сам постао тренер. Једино још у рукомету два човека имају искључиво право доношења одлука. Има ту ствари које хитно треба мењати, али о томе нико не размишља. Такође, и термини играња Светског и Европског првенства су ван сваке памети. У пола сезоне се углави јако такмичење па играчи, уместо да иду на одмор, имају додатни напор. И онда их се, као сада, више од 30 повређено враћа у своје клубове. По мени, септембар би био идеалан термин за та велика такмичења - истиче Вујовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана