Велибор Бора Милутиновић за “Глас Српске”: Највише боли када учите на својим грешкама

Душан Репија
Велибор Бора Милутиновић за “Глас Српске”: Највише боли када учите на својим грешкама

Велибор Бора Милутиновић по много чему је јединствена личност у свијету фудбала. Водећи пет различитих репрезентација на свјетским првенствима успио је нешто што ником другом није пошло за руком. Са Мексиком, Костариком, САД и Нигеријом домогао се другог круга, док је 2002. године на неки начин покренуо експанзију фудбала у Кини, јер је репрезентацију најмногољудније земље одвео међу 32 селекције.

Помало је чудно што никада није сјео на клупу своје земље, за чим и дан-данас жали. Неколико пута је био близу, али је увијек био неко пречи, па испада да је искусни стручњак много цјењенији у свијету него у Србији. Ипак, био је један од највећих навијача “орлова” који се баш и нису прославили у Русији, а у разговору за “Глас Српске” њихов наступ окарактерисао је неуспјешним, иако се вјешто трудио да избјегне дубљу анализу.

- Србија, нажалост, поново није направила искорак, иако је и сам одлазак на Мундијал успех на неки начин. Надам се да ћемо извући поуке, иако највише боли када учите на својим грешкама. Требају све добро да изанализирају, поготово утакмицу са Швајцарском коју смо наивно препустили ривалу, а имали смо све у својим рукама. Увек нам некако мало недостаје, па је ред да се једном нађе разлог због чега је то тако - подвлачи Милутиновић.

ГЛАС: Од одласка Радомира Антића Србија није имала континуитет. Сматрате ли да је то један од узрока лошијих резултата и да ли је Младен Крстајић човјек који би требало да настави започети посао?

МИЛУТИНОВИЋ: Недостатак континуитета и честе промене сигурно нису добре. Са друге стране, није коректно да ја причам да ли неко треба да остане или не. Постоје људи којима је то у опису посла за који су плаћени. Србија има добре играче и мислим да треба играти већу улогу на свим великим такмичењима.

ГЛАС: За разлику од Србије, Хрватска је од сјајне генерације играча извукла максимум и има прилику вечерас да се пласира у финале? Ко је фаворит у дуелу Хрвата и Енглеза?

МИЛУТИНОВИЋ: Није важно ко је фаворит на папиру. Већина таквих је већ код куће. Битно је да сте ментално довољно јаки, јер је ово исцрпљујући формат такмичења. Глава је заправо највећа снага, јер када је све посложено како треба, онда заборавите и на умор, евентуалне недостатке и проблеме. Хрвати су сјајно изгледали у групној фази, касније мало имали среће, па мислим да имају шансе да оду још даље. Имају играче у највећим европским клубовима, пуни су самопоуздања и због тога су већ направили велики резултат. Енглези су такође одлични, селектор Герет Саутгејт је врло интелигентно посложио екипу која има много талента. То је препознао и променио стил игре који су годинама форсирали, што је донело резултате.

ГЛАС: Како сте задовољни ВАР технологијом? У Србији преовладава мишљење да није искоришћена само у тренутку када је досуђен контрафаул Александру Митровићу?

МИЛУТИНОВИЋ: То је, нажалост, једина спорна ситуација, али човек треба да види добре ствари. ВАР технологија донела је да све буде онако као треба и смањила грешке на минимум, што је основни циљ. Нема више неправедних победа или су оне сведене на минимум минимума.

ГЛАС: Пет пута сте били учесник Мундијала, а сада сте у улози када можете да више обратите пажњу на попратне догађаје ван терена. Како Вам се чини организација?

МИЛУТИНОВИЋ: Све је на врло високом нивоу и чини ми се да је ово најбоље Светско првенство до сада. Улице су пуне навијача, Јужноамериканци су давали посебан штих, иако су све репрезентације са тог континента завршиле такмичење. У разговору са челницима ФИФА видим да је домаћин урадио одличан посао.

Бира најбољег играча

ГЛАС: ФИФА Вам је указала повјерење јер сте један од чланова комисије која ће изабрати најбољег играча Мундијала. Можете ли открити који играчи су на Вас оставили најбољи утисак?

МИЛУТИНОВИЋ: Прво, морам да кажем да ми је велика част што сам у тој комисији. Верујте да ћемо имати тежак посао. Одушевило ме је више фудбалера, а у првом реду ту су Лука Модрић, Иван Ракитић, Килијан Мбапе, Нголо Канте, Еден Азар и Кевин де Брујне. Избор ће, наравно, зависити и од резултата у завршници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана